Es prepara una altra bombolla tecnològica a les borses?

Els experts alerten que els gegants tecnològics pugen més del que valen realment, però destaquen que són solvents, a diferència del que va passar amb les "puntcom"

Jordina Molas SalortActualitzat

La covid i el confinament han beneficiat el sector tecnològic i la seva cotització a la borsa. El teletreball ha potenciat l'ús de les noves tecnologies i els mesos de tancament van convertir les xarxes socials i el comerç electrònic en el centre de comunicacions de moltes llars. Cada una domina en el seu sector i funcionen pràcticament com a monopolis.

Els gegants tecnològics han augmentat beneficis i han pujat més d'un 85 per cent, aquest any. En aquest club tan exclusiu hi ha Facebook, Apple, Amazon, Microsoft i Google. I també s'hi han fet un lloc Tesla i Netflix.

 

En canvi, sense aquestes empreses, un dels índexs de referència de Wall Street, l'Standard & Poor's, ha pujat molt menys: un 11 per cent. Res a veure, però, amb l'Ibex-35, que no ha aconseguit recuperar els nivells de principis d'any i ha caigut un 27 per cent.

 

 

Aquesta pujada tan espectacular de les tecnològiques fa que molts pensin que podria amagar una nova bombolla tecnològica, com la que va esclatar a principis del 2000.

"És cert que han millorat resultats i a borsa ho han fet molt bé, però pensem que estan anant un pèl més enllà del que realment valen", diu Josep Maria Valls, director Renta 4 Barcelona.

També explica que els tipus estan tan baixos i els rendiments tan minsos que els inversors estan disposats a pagar més per aquestes accions:

"Quan els pisos no deixaven de pujar de preu, la gent deia que volia comprar ara perquè demà serà més car i l'inversor té por de perdre's la pujada."

"Hi ha una part que és irracional, que en algun moment s'haurà de corregir i fa una mica perillós entrar en aquests nivells."

 

El comerç electrònic ha sortit beneficiat del confinament

 

Pot recordar l'esclat de la bombolla de les "puntcom", però experts com Nick Colas, analista de Datatreck, remarquen que ara els gegants tecnològics són solvents i tenen molta liquiditat, i no veuen signes d'una bombolla.

"Les bombolles sempre venen quan hi ha poc atur i molta ocupació. Ara no tenim cap d'aquestes característiques. Per tant, crec que el que hi ha és molt entusiasme per al sector tecnològic que potser comença a desinflar-se. Però no és una bombolla en el sentit clàssic de la paraula."

 

Tot i no ser una companyia d'internet, també s'ha disparat a borsa Tesla, malgrat el sotrac que ha patit aquesta setmana. Això ha convertit la companyia d'Elon Musk en el fabricant d'automòbils que val més a borsa, més fins i tot que Volkswagen, Honda i Daimler junts.

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut