Barcelona

Es crea el Registre de Maltractaments Infantils per evitar errors com els del cas Alba

El cas Alba va obrir la caixa dels trons sobre la falta de coordinació entre les institucions a l'hora de protegir els menors maltractats al llarg del procés policial i judicial. Arran d'aquell episodi d'ara fa sis mesos, s'ha firmat un protocol d'actuacions per millorar, justament, la coordinació institucional i garantir protecció als menors quan han de declarar. El protocol també inclou el Registre Unificat de Maltractaments Infantils (Rumi), que el mes que ve ja entrarà en funcionament en l'àmbit hospitalari.

Actualitzat
Les administracions tractaran els casos de maltractaments a menors, a partir d'ara, amb un nou protocol. Una de les coses que pretenen és que els menors facin una sola declaració. Així s'evitaria que hagin de reviure el cas en més d'una ocasió.

En una habitació: jutge, fiscal i advocats. A l'altra: el menor acompanyat d'un psicòleg. Separats per una mampara de vidre que no permet veure l'altra banda, les preguntes i respostes s'enregistren en vídeo. És així com el nou protocol firmat aquest dimecres aconsella que es prengui declaració als menors de tretze anys que hagin patit abusos o maltractaments.

La mesura és conseqüència directa del cas de l'Alba, una nena que el mes de març passat va ser tristament coneguda perquè va quedar en coma, arran de les pallisses que, presumptament, li van donar els seus pares. El cas va revelar forats en l'actuació de les administracions en cas de maltractaments a menors.

Justament, la millora de la coordinació entre els diferents organismes que intervenen en aquests casos és un altre objectiu del protocol. Però també es pretén anar a fons amb el diagnòstic, no només de l'infant sinó del seu entorn familiar. Equips de professionals dels centres d'acollida constaten cada dia que la deixadesa i la falta d'autoritat dels pares són cada cop més freqüents i que això comporta greus problemes de conducta en els menors. Els maltractaments no sempre són físics. Amb tot, nous professionals, com els educadors familiars, s'afegiran als equips locals de primera actuació. És el cas dels que ja s'han format a Barcelona i que estan a punt per entrar en funcionament.

Una de les principals mesures que inclou el protocol és el Rumi, el Registre Unificat de Maltractaments Infantils, que entrarà en funcionament a partir d'octubre en l'àmbit hospitalari. Més endavant, aquest registre s'estendrà a tots els professionals que treballen amb menors a partir del 2007 i serà gestionat per la Direcció General d'Atenció a la Infància (Dgaia).

La creació d'aquest registre es deriva del protocol marc impulsat pel Síndic de Greuges que han firmat diversos departaments de la Generalitat, el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel; la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, i el seu fiscal en cap, José María Mena.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut