Equilibris en el relleu del comissari europeu que es va saltar les mesures anti-Covid
La presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen (Reuters)

Equilibris en el relleu del comissari europeu que es va saltar les mesures anti-Covid

Valdis Dombrovskis, exprimer ministre de Letònia i membre del Partit Popular Europeu, assumeix les funcions del comissari de Comerç

Joan RaventósActualitzat

La presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, ha remodelat part del seu equip de comissaris obligada per la dimissió del responsable de Comerç, Phil Hogan, que va admetre haver-se saltat les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus.

La dimissió de Hogan va posar Brussel·les davant la necessitat urgent de trobar un recanvi, perquè la cartera comercial és de les més actives ara mateix en plena negociació al voltant del Brexit i en un moment de tensions comercials amb els Estats Units.

Von der Leyen ha triat un dels seus vicepresidents per assumir les funcions de comissari de Comerç. Es tracta de Valdis Dombrovskis, exprimer ministre de Letònia i membre del Partit Popular Europeu.

Dombrovskis ja havia assumit de manera interina les funcions del dimissionari Hogan i encapçalava totes les travesses per ocupar de manera definitiva aquest càrrec. Integra les responsabilitats de l'antic comissari de Comerç, però conserva tant la vicepresidència com la representació de la Comissió a l'Eurogrup, al costat del comissari d'Economia, Paolo Gentiloni.

Dombrovskis ha agraït l'encàrrec de Von der Leyen en una piulada.

 

Equilibri territorial

El fet que el nou responsable de Comerç no sigui irlandès, com ho era Hogan, ha portat la presidenta de la Comissió Europea a buscar una fórmula d'equilibri i nomenar Mairead McGuiness com a nova comissària de Serveis Financers, Estabilitat Financera i la Unió de Mercats de Capitals.

Es tracta d'un comissariat de nova creació. Fins ara aquesta cartera tenia rang de direcció general i s'emmarcava en un esglaó inferior en l'organisme de govern europeu.

La reestructuració permet a Von der Leyen mantenir la quota de comissaris irlandesos –McGuiness ho és- i també mantenir el pes del Partit Popular Europeu als òrgans de decisió de la Comissió. I és que McGuiness milita al centredreta del Fine Gael irlandès, integrat a la família dels conservadors.

L'opció de Von del Leyen ha de ser ratificada ara tant pel Parlament Europeu com pel Consell Europeu.

ARXIVAT A:
Comissió EuropeaUrsula von der Leyen
Anar al contingut