Phil Hogan, comissari europeu de Comerç (EFE)
Phil Hogan, comissari europeu de Comerç (EFE)

Golfgate: dimiteix un comissari europeu per un sopar que incomplia les mesures anti-Covid

Phil Hogan, comissari europeu de Comerç, va assistir a l'àpat, amb 80 persones, en un club de golf a Irlanda que incomplia les normes sanitàries del país

RedaccióActualitzat

El comissari europeu de Comerç ha dimitit. L'irlandès Phil Hogan plega per la polèmica desfermada en saber-se que havia anat a un sopar de gala amb més de 80 persones. Es va fer en un club de golf a Irlanda que incomplia les recomanacions sanitàries del país.

Hogan s'ha disculpat i ha lamentat que l'assistència al sopar, al quan va anar estant de vacances, hagi provocat malestar. El ja excomissari remarca que no ha incomplert cap llei i reconeix que hauria d'haver estat més rigorós amb les precaucions contra la Covid-19.

 

Segons ha indicat en un comunicat, ha entregat la carta de dimissió a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després que quedés "cada cop més clar que la controvèrsia sobre la seva visita a Irlanda suposava una distracció per la seva feina com a comissari".

"Sento profundament que el meu viatge a Irlanda hagi provocat tanta preocupació i enuig. Sempre he tractat de complir les regulacions sobre la COVID-19."

 

Després de participar en el sopar, no va fer quarantena i es va moure per diferents indrets del país. Hogan ha argumentat que "pensava que havia complert totes les directrius", especialment després de sotmetre's a un test PCR i "donar negatiu".

"Sé l'impacte devastador que ha tingut el coronavirus per a les persones i les famílies, i entenc que se sentin ferits i s'indignin si veuen que aquells que tenen un càrrec públic no estan complint les mesures establertes."

 

A través d'una sèrie de tuits demana disculpes al poble d'Irlanda i especialment als treballadors sanitaris que lluiten cada dia contra la Covid-19.

 

Von der Leyen, en un breu comunicat, ha donat les gràcies a Hogan per la seva "incansable feina" i ha dit que respecta la seva decisió.

"Era un membre respectat i li desitjo el millor en el futur."

 

Hogan era el titular de Comerç des del novembre del 2019. Ha estat el responsable, entre altres, de les negociacions sobre la reducció dels aranzels amb els Estats Units, que ara queden a l'aire. Úrsula Von der Leyen havia donat molt pes a Hogan amb les negociacions pel Brexit.

 

El polític irlandès forma part del partit democristià Fine Gael i va ser ministre de Medi Ambient, Comunitat i Govern Local a Irlanda. En el seu comiat s'ha mostrat orgullós del seu recorregut i confia que la història el jutgi de manera favorable.

El passat mes de juliol l'irlandès Paschal Donohoe va assolir la presidència de l'Eurogrup i ara queda en suspens què passarà amb la cartera de Comerç, que també gestionava Irlanda. Feia 8 anys que un comissari europeu no es veia obligat a dimitir.

Valdis Dombrovskis, vicepresident executiu de la Comissió Europea, assumirà la cartera de Comerç de forma temporal. 

 

Golfgate

L'escàndol, conegut com el Golfgate, ha generat un gran enrenou a Irlanda, on diferents líders polítics han carregat contra la conducta de Hogan. El cas també els ha costat el càrrec a diverses persones que van anar al mateix esdeveniment, com el ministre d'Agricultura i un altre alt càrrec del Parlament irlandès.

 

El sopar va tenir lloc l'endemà que el govern irlandès canviés les directrius davant del nombre creixent de casos de Covid-19 que s'estaven registrant, i va restringir les trobades en espais tancats de 50 a 6 persones, tret d'algunes excepcions.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comissió Europea
Anar al contingut