Un grup de ximpanzés gesticulant (iStock)

Entens què volen dir aquests ximpanzés? Un estudi demostra que tenim molts gestos en comú

Més de 5.500 voluntaris participen en un experiment científic per interpretar diversos gestos dels simis que pot aportar dades sobre els orígens del llenguatge humà

RedaccióActualitzat

Els humans i els ximpanzés comparteixen un llenguatge de signes comú. És la conclusió d'un estudi de la Universitat de Saint Andrews, a Escòcia, basat en una sèrie de vídeos en què diversos voluntaris han hagut de traduir alguns dels gestos quotidians d'aquests simis.

Els participants en la prova van entendre molts dels gestos que fan servir els ximpanzés salvatges i els bonobos per comunicar-se amb altres membres de la seva espècie.

Això, segons l'estudi, suggereix que l'últim avantpassat comú que els humans vam compartir amb els ximpanzés, fa entre 6 i 7 milions d'anys, va utilitzar gestos similars, que poden haver estat el "punt de partida" del nostre llenguatge actual.

La investigadora principal de l'estudi, la primatòloga Kirsty Graham, explica que el que fins ara era "una sospita" ara s'ha pogut comprovar:

"Estem bastant segurs que els nostres avantpassats haurien començat a gesticular i que això es va incorporar al llenguatge."

Els investigadors han observat els animals durant 15 mesos
Els ximpanzés utilitzen més de 80 gestos per comunicar-se (Tobias Deschner / Ozouga Chimpanzee Project)


Les conclusions de l'estudi s'han publicat aquesta setmana a la revista científica PLOS Biology, que forma part d'una anàlisi científica més àmplia, actualment en curs, per entendre l'origen del llenguatge humà a partir de l'estudi de la comunicació en els nostres "cosins" més propers.


L'equip d'investigadors de la Universitat de Saint Andrews porta anys observant ximpanzés salvatges i, entre d'altres, ja ha descobert que els grans simis utilitzen tot un "lèxic" de més de 80 gestos, cadascun dels quals transmet un missatge a un altre membre del seu grup.

Els participants en l'experiment van interpretar correctament el significat de més del 50% dels gestos dels ximpanzés. "Ens van sorprendre molt els resultats", expliquen els investigadors.

La Dra. Graham assegura que els gestos que les persones poden entendre de manera innata formen part del que descriu com "un vocabulari de gestos evolutivament antic i compartit entre totes les espècies de grans simis, inclosos nosaltres, els humans".

El següent vídeo és una mostra de les nombroses imatges que s'han enregistrat per poder captar la gesticulació d'aquests primats. S'hi veu el ximpanzé petit alçant el braç, amb un gest molt familiar entre els humans:

Un altre gest molt comú entre les criatures, que consisteix a aprofitar qualsevol espai per fer piruetes:


Endevinar el significat dels gestos dels ximpanzés

Els investigadors han proposat, als 5.656 voluntaris que han format part de la prova, observar diferents vídeos per interpretar el llenguatge corporal dels ximpanzés.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCiència
Anar al contingut