L'aqüeducte de Las Cumbres
L'aqüeducte de Las Cumbres
Huércal de Almeria

Enderroquen un aqüeducte del segle XIX a Almeria per construir una zona residencial

La construcció no disposava de cap protecció, va ser bé d'interès cultural però va desaparèixer de la llista sense justificació aparent

Actualitzat

L'aqüeducte de Las Cumbres, al municipi de Huércal, a Almeria, ja és història. Després d'anys de decisions polítiques polèmiques i una llarga lluita veïnal, la construcció de finals del segle XIX s'ha enderrocat per construir al seu lloc un complex residencial. L'Ajuntament va aprovar el 30 de juny un projecte d'urbanització que fa més de deu anys que preocupa els veïns.

L'aqüeducte va construir-se com a part del Canal de San Indalecio, un conjunt d'estructures hídriques aixecades per transportar l'aigua potable fins a Almeria. L'arquitecte encarregat de dissenyar-les va ser Enrique López Rull, que també va dissenyar el Teatre Cervantes d'Almeria. Actualment estava en desús.

Veïns en lluita

Associacions com Amigos de la Alcazaba, Vecinos Huércal de Almería i Ecologistas en Acción van constituir-se com a Plataforma en Defensa del Canal de San Indalecio y la Cultura del Agua per intentar protegir completament els 46 elements del patrimoni hidràulic.

L'aqüeducte de Las Cumbres es va eliminar d'aquesta catalogació sense cap justificació, al·leguen, i ara la seva destrucció "és un atac frontal contra el patrimoni almeriense perquè acaba amb una construcció de 150 anys d'història que estava desprotegida per la paràlisi de l'administració".


Patrimoni hidràulic, o no

El 2015 la Junta d'Andalusia incloïa l'aqüeducte en la catalogació dels elements que formaven part del Canal de San Indalecio, però de sobte va deixar d'aparèixer a la llista.

Des de l'Ajuntament argumenten que el problema ve del 2008, quan l'anterior govern municipal va aprovar un pla que deixava el terreny en mans del propietari de la finca.

Una setmana abans de l'enderrocament, la Plataforma del Canal de San Indalecio va interposar al·legacions per intentar salvar-lo, però la constructora va enderrocar-lo.


"Inevitable"

L'Ajuntament de Huércal de Almería, del PP, culpa el govern municipal anterior, del PSOE i IU, de no haver protegit l'aqüeducte i diu que la demolició era "inevitable". L'alcalde explica que va arribar a un acord amb l'empresa constructora perquè preservés un fragment de l'aqüeducte per incorporar-lo a alguna de les zones verdes de la futura urbanització.

Els veïns, però, expliquen que s'ha enderrocat tot i que no s'ha deixat "ni un arc, ni tres, ni cinc", i que s'ha destruït tot l'aqüeducte, "el mateix que figura a la web de l'Ajuntament com una de les icones del seu patrimoni."

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut