Pedro Sánchez obre el debat de política general al Congrés

"La inflació és el gran repte d'Espanya", diu Sánchez, que acusa PP i Vox de bloqueig democràtic

El president del govern espanyol ha anunciat noves mesures econòmiques i socials, com la gratuïtat dels abonaments de Rodalies a la tardor

RedaccióActualitzat

La inflació és, segons Pedro Sánchez, "el gran repte que té avui Espanya". Així ho ha assegurat en el discurs amb què ha obert el que és el seu primer debat de política general, que ha arrencat aquest dimarts al Congrés dels Diputats.

Amb l'IPC ja per sobre del 10%, el president espanyol, en contra dels "curanderos que culpen el govern" --ha dit--, ha atribuït l'escalada que preus a dos factors: la covid i la guerra a Ucraïna.

"La inflació ha estat provocada per dues pertorbacions internacionals úniques: la primera, la pandèmia; la segona, la guerra de Putin a Ucraïna."

Ha afegit que aquest és el "diagnòstic honest" de la situació, "un problema que està afectant tot el planeta" i que evolucionarà, segons ell, en funció del que passi a Ucraïna.

Feia set anys que no es feia un debat de política general al Congrés
Feia set anys que no es feia un debat de política general al Congrés (Europa Press/Eduardo Parra)

El president espanyol ha defensat la implicació d'Espanya en la guerra: "No participar-hi no ens deslliuraria de les conseqüències econòmiques, sinó que ens aïllaria".

En aquest sentit, i després del xoc amb Podem per l'increment de la despesa en defensa, Sánchez ha assegurat que "Espanya és un país pacifista" però té "un deure moral amb el poble d'Ucraïna".

"El repte és sortir millor"

Per fer front a tot plegat, Sánchez ha anunciat noves mesures econòmiques i socials

"M'hi deixaré la pell, per defensar la classe mitjana i treballadora del nostre país."

Amb el repte de "sortir millor del que hem entrat en aquesta crisi", ha avançat que el govern espanyol bonificarà el 100% dels abonaments de Rodalies operats per Renfe fins al 31 de desembre.

També ha anunciat la creació d'un impost sobre els beneficis de les grans energètiques i d'un altre per als bancs i mesures en l'àmbit de l'educació i de la sanitat.

Un paquet amb polítiques "per incomodar els poderosos" que des d'Unides Podem han celebrat i que, segons Sánchez, diferencia el seu govern de la gestió que n'hauria fet l'oposició:

"Què hauria estat d'aquest país si l'haguessin governat uns altres?"

Alberto Núñez Feijóo ha seguit el debat des de l'escó del cap de l'oposició
Alberto Núñez Feijóo ha seguit el debat des de l'escó del cap de l'oposició (Europa Press/Eduardo Parra)

El bloqueig de la renovació del poder judicial

En una hora i mitja de discurs, el president espanyol també s'ha dirigit al PP per retreure-li el "mal servei que fa a la Constitució i al correcte funcionament de la democràcia" bloquejant la renovació del Tribunal Constitucional i del Consell General del Poder Judicial.

"No accepten el veredicte de les urnes i el que intenten és revocar conquestes socials sense que els ciutadans ho hagin decidit amb el seu vot majoritari."

Entre els retrets a la dreta, Pedro Sánchez ha lamentat que "en aquests anys han sobrat crits i soroll" i ha reclamat suport de tots els grups a la llei de memòria democràtica que es tramita al Congrés dels Diputats i que, entre altres coses, declara il·legal la dictadura i nul·les les resolucions dictades pels tribunals franquistes.

ARXIVAT A:
Debat Política General CongrésPedro SánchezCongrés dels Diputats
Anar al contingut