El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts al debat de política general al Congrés, a Madrid (Europa Press)

D'abonaments gratis a Rodalies a un impost a energètiques i bancs: els anuncis de Sánchez

En el debat de política general, el president del govern espanyol també ha dit que afegirà 100 euros a les beques d'un milió d'estudiants els últims 4 mesos de l'any

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que els abonaments de Rodalies i de mitjana distància seran gratuïts durant els últims quatre mesos de l'any, de setembre a desembre.

Ho ha dit durant el discurs que ha fet al Congrés dels Diputats que ha obert el debat de política general, i ha afegit que això suposa passar del 50% actual al 100% de descompte:

"Avui els anuncio que farem un pas més enllà: els anuncio que el govern bonificarà el 100% de tots els abonaments de diversos viatges dels trens de servei públic de Rodalies i mitjana distància operats per Renfe. Aquests abonaments seran gratuïts de l'1 de setembre al 31 de desembre d'aquest any."

Una altra mesura de redistribució de riquesa avançada per Sánchez en el discurs és un suplement de 100 euros mensuals a les beques ja atorgades per el mateix període de temps.

Segons ha dit, seran gairebé un milió els estudiants més grans de 16 anys els que rebran aquest suplement de setembre a desembre.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts al debat de política general al Congrés, a Madrid (Europa Press)

Impostos extraordinaris a bancs i a energètiques

D'altra banda, Sánchez també ha anunciat nous impostos a les empreses energètiques i als bancs que estan tenint beneficis extres gràcies a la pujada de preus i a la inflació:

"Posarem en marxa un impost excepcional a les grans empreses energètiques que recaptarà 2.000 milions d'euros l'any i que estarà en vigor el 2023 i el 2024."

"El govern també aplicarà un altre impost excepcional a les entitats bancàries que s'estan beneficiant dels tipus d'interès alts. Estarà en vigor durant 2 anys i es recaptaran 1.500 milions cada any."

Segons ha dit, en el cas dels bancs l'impost estarà vigent el 2022 i el 2023, i en total preveu que s'ingressin uns 3.500 milions d'euros anuals que han de servir perquè "el patiment de molts no sigui el benefici d'uns pocs".

En un sentit similar, ha aprofitat per fer una crida a les empreses que tinguin beneficis extraordinaris perquè els destinin primordialment a millorar la situació dels treballadors.


Renovables, emergències sanitàries i competències digitals

Pel que fa a les energies renovables, Sánchez ha anunciat una inversió de 1.000 milions d'euros per la compra de plaques solars i vehicles elèctrics.

També que el seu govern destinarà 200 milions d'euros a fer que els edificis públics redueixin la despesa energètica i produeixin la seva pròpia energia.

Sánchez ha assegurat que vol impulsar l'estalvi energètic incrementant el teletreball i l'ús del transport públic, i ha afegit que tothom haurà d'"abaixar la calefacció o apujar la temperatura de l'aire condicionat."

També ha dit que es destinarà una "inversió sense precedents" perquè les illes Balears i les Canàries siguin "territoris plenament descarbonitzats".

En el discurs ha mencionat la creació d'un Centre Estatal de Salut Pública que es dedicarà a millorar la gestió de les emergències sanitàries.

En l'àmbit educatiu ha dit que vol fer un programa de programació i robòtica per millorar les competències digitals als cicles obligatoris, d'infantil a l'ESO, programa que s'anomenarà Codi Escola 4.0.

Construcció de 12.000 habitatges a Madrid

Altres mesures anunciades per Sánchez són dos plans estratègics per al desenvolupament econòmic de Ceuta i Melilla i la construcció de 12.000 habitatges a Madrid, el 60%, públics.

En l'àmbit legislatiu, ha assegurat que en breu s'aprovarà una llei de mobilitat sostenible, a més de noves lleis d'indústria i de mecenatge, i de regulació dels grups de pressió o lobbies.

Altres lleis que ha esmentat que vol impulsar són una de protecció de l'informant, una de secrets oficials, una contra l'explotació de persones, i una altra contra la discriminació racial.

També ha dit que es renovarà el marc regulador dels professionals de la prevenció i l'extinció d'incendis, amb l'objectiu de millorar-ne l'eficàcia.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut