Els Premis Nacionals de Cultura 2021 reconeixen la creació artística i la defensa de la llengua

L'editora Maria del Carme Dalmau, la fotògrafa Maria Contreras Coll, l'artista electrònica Mónica Rikic, l'escriptor i pintor Narcís Comadira i el festival Dansàneu són els cinc guardonats pel CoNCA en l'edició 47

RedaccióActualitzat

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha concedit aquest dijous els Premis Nacionals de Cultura 2021 en la seva 47a edició.

Sense públic a causa de la situació sociosanitària, l'acte s'ha fet al recinte modernista de Sant Pau, on sí que han estat presents les cinc personalitats o entitats guardonades.

Aquests són els guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura 2021:

Mónica Rikic

El primer nom que s'ha conegut és l'artista electrònica Mónica Rikic. El jurat ha valorat "l'excel·lència i innovació dels seus projectes tecnoartístics".

En recollir el guardó, Rikic ha defensat l'experimentació entre art, ciència i tecnologia i la necessitat d'espais que ho facin possible.

 

Mónica Rikic


Rikic ha centrat els seus treballs en la creació artística a partir de la codificació electrònica i els projectes interactius des del joc com a eina educativa i d'experimentació sociològica.

Nascuda a Barcelona el 1986, ha participat en festivals de creació a tot el món i mostra el seu interès en l'impacte social de la tecnologia. Els seus projectes proposen noves maneres d'interactuar amb l'entorn digital.


Maria Contreras Coll

Una altra dona jove, la fotògrafa Maria Contreras Coll, ha estat la segona guardonada pel CoNCA aquest 2021. Ha volgut agrair el guardó a les dones que han obert camí, i ha citat Joana Biarnés, la primera fotoperiodista catalana.

També ha explicat que entén l'art com allò que ens ajuda a entendre "aquesta experiència que anomenem vida".

 

Maria Contreras Coll


Fotògrafa interessada en les qüestions socials i, sobretot, temes de gènere i els drets de les dones, Contreras Coll, nascuda a Barcelona el 1991, ha estat destacada en el Premi Nacional de Cultura pel "seu talent com a fotògrafa documental i la seva proposta de retratar la societat des d'un punt de vista íntim i amb perspectiva de gènere".

Ha fet reportatges socials viatjant per tot el món. Ara treballa per al diari The New York Times i la revista National Geographic.

El seu últim treball ha estat "Santa Anna", una exposició sobre l'ajuda humanitària a la parròquia de Santa Anna de Barcelona durant la pandèmia de la Covid.


Narcís Comadira

L'escriptor Narcís Comadira, poeta, dramaturg, assagista i traductor, és el tercer Premi Nacional de Cultura d'aquesta 47a edició. També pintor, amb una obra lligada a la natura i a les formes de l'arquitectura, ha rebut nombrosos premis i reconeixements.

"Quan un es fa vell com jo soc ara i s'ha passat la vida pintant i escrivint és enormement gratificant i satisfactori que els encarregats de vetllar per la cultura del país es recordin de tota una vida dedicada a la creació", ha dit Comadira en recollir el guardó.

 

Narcís Comadira


Nascut a Girona el 1942, Comadira ha rebut el Premi Nacional de Cultura pel conjunt de la seva obra artística, que "interpel·la el lector des del gaudi estètic, les experiències viscudes i la riquesa verbal".

Ha guanyat nombrosos premis literaris i reconeixements com la Creu de Sant Jordi i el Premi Jaume Fuster.

Tota la seva poesia fins al 2014 està publicada en disset llibres i reunida en un volum a "Poesia". El 2018 va publicar "Manera negra".

Ha escrit deu obres de teatre i ha traduït Leopardi, Pirandelo i Pasolini.


Dansàneu

Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, promogut pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu, que vincula la dansa, el territori, la tradició i la contemporaneïtat, ha estat també reconegut pel CoNCA en aquesta 47a edició dels Premis Nacionals de Cultura.

Han recollit el premi Ruth Martínez, directora del festival, i Ferran Reya, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu.

 

Dansàneu


Dansàneu és un projecte obert a tots els públics que uneix en una proposta cultural diversa la riquesa patrimonial i natural de les valls.

A Dansàneu, dansa i música popular es combinen amb propostes contemporànies i incorpora disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques de les valls d'Àneu.


Maria del Carme Dalmau i Dalmau

Una pionera de l'edició en català, Maria del Carme Dalmau i Dalmau, ha estat, als 91 anys, la cinquena i última figura reconeguda aquest 2021 amb un dels Premis Nacionals de Cultura.

Ha pujat a recollir el guardó acompanyada del seu fill i ha volgut dedicar el premi als editors i llibreters, "perquè la feina és bastant dura". Dalmau, emocionada, ha fet un discurs molt curt en què ha explicat que fa temps que no surt gaire al carrer.

 

Maria del Carme Dalmau i Dalmau


Nascuda a Barcelona el 1930 en una família vinculada al món del llibre i de l'art, Dalmau ha destacat com a editora en la seva feina a Rafael Dalmau, Editor, segell de referència de la historiografia catalana, amb vinculacions al món acadèmic i l'associacionisme cívic i cultural.

Premi Nacional de Cultura per la seva trajectòria, destaca la seva "persistent tasca" en favor de la llengua i la cultura catalanes en un context de dictadura política i per saber-se "adaptar als entorns canviants del sector del llibre".

Va ser l'única dona a signar el manifest fundacional de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, l'any 1978.


47 edicions, més de 380 premiats

En les seves 46 edicions precedents, els Premis Nacionals de Cultura han guardonat més de 380 creadors, professionals i entitats.

L'any 2020, els guanyadors van ser la cantant Maria del Mar Bonet, el Centre d'Art i Natura de Farrera, la cineasta Carla Simón, la companyia Tricicle i el projecte social Xamfrà.

El plenari actual del CoNCA, que des del 2020 reconeix cada any cinc persones o entitats del món de la cultura, l'integren Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Salvador Casals, Edmon Colomer i Núria Iceta; acabarà el seu mandat el 2024.

 

ARXIVAT A:
Premis Nacionals de Cultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut