Embarassades i coronavirus: la resposta als dubtes més freqüents

Les dones embarassades no tenen més risc d'encomanar-se el virus que la resta de la població, però la seva situació genera moltes preguntes

Laura GalánActualitzat

Si hi ha un col·lectiu especialment preocupat per la seva salut és el de les dones embarassades. A les moltes incògnites pel desenvolupament del fetus i el naixement del nadó, ara s'hi suma la incertesa general de cap on va el contagi de coronavirus.

A més, s'hi afegeix el fet d'haver d'estar confinades en un moment en què es recomana moure's i caminar. Són moltes hores a casa i moltes les preguntes que passen pel cap, no només a les embarassades, sinó també a les seves famílies.

És per això que el Departament de Salut de la Generalitat ha publicat un document amb preguntes i respostes adreçat a les embarassades.


Efectes del coronavirus en embarassades i nadons

Ara mateix no hi ha cap indici per pensar que el virus afecta més les embarassades que la resta de la població. Per això, es recomana que facin el mateix: prevenció. O sigui, rentar-se les mans sovint, mantenir la distància amb altres persones i no sortir de casa.

Tampoc no hi ha cap prova sobre la transmissió del virus de la mare al fetus --per tant, és poc probable que pugui provocar anomalies al nadó-- ni risc d'avortament. Només en cas d'infecció en el tercer trimestre d'embaràs podria provocar un avançament del part.

El risc que la mare transmeti el virus al fill un cop ha nascut és el mateix que en la resta de la població.


Què s'ha de fer si es dubta de contagi

Els símptomes del coronavirus en una dona embarassada són els mateixos que en la resta de la població: febre, tos i dificultat per respirar. Si es tenen, s'aconsella l'aïllament a casa i posar-se en contacte amb la llevadora. Només en cas que siguin símptomes greus, es recomana anar a l'hospital.

En cas de contagi lleu es demanarà l'aïllament domiciliari i no tenir contacte amb altres persones durant 14 dies.


Proves per coronavirus

Si no s'ha de fer ingrés hospitalari, no s'ha de fer cap prova. Es dona per fet que la dona embarassada és una dona sana i la petició d'un diagnòstic per test s'establirà per criteri clínic, no pel fet d'estar embarassada.

Recomanacions en cas de contagi lleu

Les recomanacions en cas de contagi lleu són com les de la resta de la població: no sortir de casa; estar-se en una habitació separada i ben ventilada; no rebre visites; demanar rebre medicament i alimentació a domicili; utilitzar un lavabo separat i, si no es pot, netejar-lo després de cada ús; evitar el contacte amb animals; tapar-se quan es tus i s'esternuda amb el colze o mocadors d'un sol ús; rentar-se les mans sovint; fer servir tovalloles, estris de cuina i llençols per separat; portar mascareta en la relació amb altres persones; ventilar l'espai tres cop al dia; dutxar-se i canviar-se cada dia i llençar, també cada dia, la brossa generada.

Es recomana descansar, beure aigua, mantenir el contacte per telèfon i practicar activitats com ioga o pilates per a embarassades.


Seguiment després de la recuperació

Com a mesura de precaució es pot programar una ecografia 14 dies després de la recuperació per comprovar que el fetus està bé.

Si la recuperació és abans del part, no afectarà el lloc i la preferència del part.

Fer el que indiqui la llevadora

La llevadora és la persona de referència durant l'embaràs i el postpart. És qui la informarà de quan es podran fer les visites prenatals rutinàries, que probablement s'endarreriran fins passat el període d'aïllament. També és la persona que recomanarà la necessitat o no d'anar a l'hospital. En cas d'haver-hi d'anar, és millor en transport privat i avisar admissions abans d'entrar.

El part, com estava previst

No hi ha cap prova que indiqui que no es pot parir per via vaginal pel fet de tenir conronavirus ni amb anestèsia epidural.

El part, doncs, es pot fer tal com estava previst i l'equip mèdic decidirà quines mesures de respiració o aïllament s'han d'aplicar.

Les persones que acompanyen en el part es podran quedar, però les visites han de ser les mínimes. Es pot aconsellar que només una persona acompanyi la dona i el nadó en el centre hospitalari.


Coronavirus al nadó

No hi ha casos coneguts de dones que hagin passat el virus al fill acabat de néixer. Només se n'ha confirmat un cas positiu, però sense símptomes.

En cas que la mare tingui diagnosticat coronavirus, es fa una prova al nadó en néixer.

Pel que fa a la preocupació de moltes mares per poder estar en contacte amb el nadó i alletar-lo des del primer moment a la mateixa habitació, l'OMS recomana que sí, que es faci, encara que s'hagi de fer servir mascareta.


Lactància materna, davant de tot

Està comprovat que l'alletament matern protegeix contra les malalties des del naixement i durant tota la infància. Per tant, en cas d'estar infectada per coronavirus s'han de seguir les mateixes pautes, només amb una sèrie de precaucions: s'ha de fer servir la mascareta, rentar-se les mans i desinfectar les superfícies en contacte.

En cas que la mare no es trobi bé per alletar, es recomana l'extracció de llet materna per alimentar la criatura fins que es pugui reprendre l'alletament amb normalitat.


Alta precoç a l'hospital

Mentre duri la pandèmia per coronavirus pot passar que al cap de 24 o 48 hores després del part es doni el que s'anomenada l'alta precoç si mare i fill estan en perfecte estat i no tenen cap factor de risc.

La llevadora farà visites a casa per assessorar sobre l'alletament i fer la prova del taló al nadó com es fa habitualment al centre sanitari.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut