Els tres esculls en la negociació PP-Cs per anar junts al 12M i les eleccions europees

El PP proposa absorbir Cs, però els taronges volen una coalició perquè no desapareguin les seves sigles

RedaccióActualitzat

Després d'unes quantes desfetes electorals, Ciutadans està pràcticament tocat de mort. Al Parlament de Catalunya encara conserven sis diputats, però les enquestes no els són gens favorables i pronostiquen la seva desaparició de l'hemicicle a partir del 12M. Per això, ja treballen en una coalició o fusió amb el PP.

La perspectiva de dues eleccions els pròxims mesos, amb l'avançament electoral a Catalunya i les europees, ha fet que s'accelerin les negociacions. Les direccions de tots dos partits a Madrid serien partidàries de teixir aliances, però, en canvi, la direcció catalana de Cs no ho veu tan clar.

PP i Cs busca un pack per al 12M i les europees: una aliança plena d'esculls
Carrizosa en una roda de premsa a la seu del partit (ACN/Sara Escalera)

L'escull de les sigles de Cs

Els populars, amb una negociació liderada per Cuca Gamarra, parlen d'integrar la formació taronja a les seves llistes, sota les sigles del PP. Una opció que, segons fonts del partit, la direcció estatal de Ciutadans veu amb bons ulls. Però no des de Catalunya.

En declaracions a la SER aquest dimarts, el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha assegurat que una candidatura conjunta a les eleccions catalanes seria "molt bona i gran pel constitucionalisme", però avisa als populars:

"És molt positiu per Catalunya tenir una candidatura que vulgui donar-li tota la volta a la política catalana dels darrers anys. Ara la pilota està a la teulada del PP"

I és que Carrizosa defensa que Cs vol una coalició, "en cap cas una integració". Preguntat per la marca, "veu imprescindible que hi hagi presència de tots dos partits" i considera que seria un error la desaparició de les sigles de Ciutadans a Catalunya.

"Ciutadans té una marca suficientment assentada a la societat catalana per a concórrer amb la seva pròpia marca. A nosaltres no ens fa cap por concórrer sols perquè sabem que tenim votants, però pel constitucionalisme és molt més atractiu fer una oferta conjunta"

Carrizosa s'ha mostrat convençut que les dues formacions podran posar-se d'acord en qüestions com la sanitat, l'educació o la seguretat. 

PP i Cs busca un pack per al 12M i les europees: una aliança plena d'esculls
Alejandro Fernández durant una intervenció en un ple del Parlamen t(ACN/Nico Tomás)

El candidat del PP el 12M, un altre entrebanc 

Preguntat pel candidat, el líder de Cs a Catalunya ha afirmat que encara "no ha arribat el moment de parlar de persones". Però està clar que l'avançament electoral ha agafat amb el peu canviat al PP català, que ha d'escollir el seu cap de llista el 12M. 

Des de Gènova no asseguren que sigui Alejandro Fernández. I és que Catalunya ha estat l'assignatura pendent de Núñez Feijóo des que va assumir el lideratge del partit fa gairebé dos anys. Des de llavors, ha estat damunt la taula el relleu de Fernández com a president del PP català. Aquesta incògnita podria ser un altre escull en les negociacions per buscar alguna fórmula d'aliança.
 

La proximitat de les europees, tercer obstacle

Les aliances electorals entre el PP i Ciutadans poden anar més enllà del 12-M. Els populars i els taronges estarien mirant d'aliar-se en els comicis europeus del juny, unes negociacions que estarien més avançades per tal d'aglutinar el vot constitucionalista i contrari a l'amnistia.

Però pel camí topen amb un altre escull important: la tensa relació entre el secretari general de Ciutadans i eurodiputat, Adrián Vázquez, i el grup dels populars europeus.

PP i Cs busca un pack per al 12M i les europees: una aliança plena d'esculls
El PP podria incloure a les seves llises l'eurodiputat taronja Adrián Vázquez (ACN/Albert Canadet)

Per això, contemplarien la possibilitat que alguns eurodiputats de la formació taronja, entre ells Vázquez, poguessin anar a les llistes del PP, però en cap cas confeccionar una coalició. Després abandonarien el grup dels Conservadors per integrar-se en l'Aliança dels Liberals, un moviment que complicaria que Junts i el PNB també en formessin part. 
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut