Els tres CDR surten de Soto del Real després de tres mesos empresonats

Xavier Buïgas, Xavier Duch i Eduard Garzón, investigats per terrorisme en l'operació Judes, han pagat els 5.000 euros de fiança

Actualitzat

Els tres membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) que l'Audiència Nacional ha deixat en llibertat ja són fora de Soto del Real.

Després de pràcticament tres mesos empresonats, Xavier Buïgas, Xavier Duch i Eduard Garzón estan en llibertat des de tres quarts de nou del vespre d'aquest divendres.

Unes hores abans havien dipositat les fiances de 5.000 euros imposades per l'Audiència Nacional. A fora els esperaven familiars i amics, amb qui s'han abraçat.

Tots tres, detinguts en el marc de l'operació Judes, hauran de comparèixer els dilluns al jutjat, no poden sortir d'Espanya i hauran de fixar un telèfon, un domicili i una persona de contacte per rebre les comunicacions judicials.

 

 

Alerta Solidària: "Tornem cap a casa"

Cap dels tres ha fet declaracions en sortir de Soto del Real. Qui sí que ha parlat amb els mitjans de comunicació ha estat l'advocada d'Alerta Solidària Eva Pous, que ha dit que un cop fora de Soto del Real aniran directament cap a Catalunya: "Tornem cap a casa", ha assegurat.

Sobre l'estat dels tres alliberats, Pous ha explicat que els entristeix deixar persones dins del centre penitenciari.

"Estan contents, però els fa cosa marxar i deixar persones dins."

 

L'advocada d'Alerta Solidària Eva Pous després de la sortida dels tres CDRs

 

L'advocada d'Alerta Solidària ha considerat que si han quedat en llibertat és perquè l'acusació "ja no s'aguantava" i ha pronosticat que la resta d'empresonats per l'operació Judes també acabaran sortint.

"Ara toca estudiar la nova situació. Entenem que és perquè ja no s'aguantava el 23 de setembre i que de mica en mica aniran sortint en llibertat la resta de persones que són a la presó."

Pous també ha agraït les mobilitzacions que s'han fet a Catalunya des de la detenció i ha apuntat que "han facilitat la seva sortida".

 

 

"Minoració del risc de fuga"

Tot i que tant la Fiscalia com l'acusació popular exercida per l'ACVOT havien demanat que se'ls mantingués a la presó, l'Audiència Nacional ha conclòs que hi ha una "minoració molt significativa del risc de fuga" i que es poden adoptar mesures cautelars menys greus davant l'arrelament personal, familiar, social i econòmic que tenen.

Pel que fa a la possibilitat de destrucció de proves, els magistrats tenen en compte que, actualment, gairebé tres mesos després de les detencions, ja s'han practicat gairebé la totalitat de les proves, per la qual cosa no hi ha possibilitat que dificultin la investigació.

El tribunal considera que, de les diligències pràcticades, se'n desprèn que hi ha "un elevadíssim índex de versemblança" sobre la intervenció dels investigats en els fets que s'investiguen, però que això no pot justificar la mesura cautelar de presó malgrat la "rellevant probabilitat de culpabilitat".

En el cas de Buïgas i Garzón, les interlocutòries indiquen que no van participar de forma material en la fabricació i tinença d'explosius, tal com admet la Fiscalia.

 

Marxa de torxes a Sabadell

Coincidint amb la sortida dels tres CDRs, a Sabadell s'ha fet una marxa de torxes en suport dels detinguts. Amb crits d'"Us volem a casa" i en contra de l'Audiència Nacional, un centenar de persones han recorregut la Rambla sota la pluja.

Els manifestants han reclamat la llibertat dels quatre CDRs que continuen empresonats i l'arxivament de totes les causes obertes.

La concentració s'ha acabat davant de l'Ajuntament, on han llegit un manifest i han cantat "Els segadors".

 

Marxa de torxes a Sabadell en suport dels investigats en l'operació Judes

 

A la presó des del 23 de setembre

Buïgas, Duch i Garzón són tres dels nou CDRs detinguts el 23 de setembre en el marc de l'operació Judes. D'aquests nou, set van ingressar en presó provisional tres dies després.

La investigació els situa en l'anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERT), una suposada facció radicalitzada dels CDRs que presumptament planejava actes de sabotatge amb explosius com a resposta a la sentència del procés.

La Fiscalia els va acusar de terrorisme, tinença d'explosius i conspiració per provocar estralls, tot amb la intenció d'aconseguir la independència de Catalunya.

ARXIVAT A:
CDRProcés catalàOperació Judes
Anar al contingut