Un repartidor de Glovo, aquest març a Barcelona (Reuters/Albert Gea)

Els riders seran assalariats per llei i podran saber com els afecta l'algoritme

Acord entre patronal, sindicats i Ministeri de Treball, però amb malestar de les aplicacions, que asseguren que la CEOE "ha cedit en tot"

Iván Gutiérrez Actualitzat

El serial de la 'llei rider' s'ha acabat, per ara. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que ja hi ha acord amb sindicats i patronal per tramitar un text breu i de només dos articles. Dos articles que s'afegiran a l'Estatut dels Treballadors per blindar els repartidors com a assalariats, seguint el que deia una sentència del Tribunal Suprem que declarava els 'riders' falsos autònoms.

Es reconeix la laboralitat sense pal·liatius, ja que als primers esborranys s'afegia un "si no es demostra el contrari", amb la qual cosa les aplicacions com Glovo, Deliveroo o UberEats haurien pogut esquivar la llei, segons experts juristes. I l'únic fet diferencial al marge del que ja deien les sentències és l'accés a l'algoritme, a banda del que es pugui incloure en disposicions addicionals.

El Ministeri dona tres mesos de marge a les aplicacions per complir amb la llei, tal i com detalls el text on es precisa "el text entrarà en vigor tres mesos després de la seva publicació".
 

Obligació d'informar de l'algoritme

La novetat del text que ara quedarà fixat a l'Estatut dels Treballadors és l'obligació d'aquestes empreses d'informar els sindicats de l'afectació de  l'algoritme en el repartidor.

"Ser informat per l'empresa dels paràmetres, regles i instruccions per les quals es basen els algoritmes o sistemes d'intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions que puguin incidir en les condicions de treball, l'accés i manteniment de l'ocupació, inclosa l'elaboració de perfils", segons diu el text final, al qual ha tingut accés TV3.

I és que molts repartidors tenen més o menys feina en funció del que diu l'algoritme, i no sempre saben per quins criteris es regeix per donar més o menys comandes, un fet que afecta els seus ingressos.


Glovo, Deliveroo i UberEats, indignades

Les aplicacions que s'agrupen en una associació anomenada APS (que integra a Deliveroo, Stuart, Glovo i UberEats) carreguen contra el seu mateix representant a la taula de negociació, la patronal CEOE. "Lamentem profundament la posició de la CEOE a la taula de negociació, on cap de les propostes del sector de repartiment de menjar a domicili ha sigut tinguda en compte."

El comunicat afegeix: "Les cessions de la CEOE han sigut totals, incloent l'obligació de revelar algoritmes, una mesura que afectarà el desenvolupament de l'economia digital a Espanya."

Sindicats: "Volíem anar a més"

El representant present a la taula de negociació per la part de la UGT, Gonzalo Pino, assegura que des del principi "volíem anar a més i que aquesta llei ajudés tots els treballadors de plataformes, no només els de repartiment".

Des de Riders por Derechos, l'associació favorable a la laboralitat, s'entén que això hauria hagut de ser "una llei per als falsos autònoms", ja que entenen que els 'riders' "ja tenen sentències a favor".

Des d'APRA, una associació que volia mantenir els 'riders' com a autònoms, asseguren que "estan enfadats i decebuts i se senten menyspreats", i afegeixen "no és una 'llei rider', és una 'llei antirider' perquè en deixarà molts a l'atur".

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
Anar al contingut