Diversos teleoperadors treballant (Europa Press)
Diversos teleoperadors treballant (Europa Press)

Els perfils professionals més sol·licitats: teleoperadors, comercials i repartidors

L'informe anual elaborat per InfoJobs i Esade destaca que el teletreball, la transformació digital, la recent reforma laboral o la guerra a Ucraïna seran claus per definir la nova realitat del mercat laboral

Cristina HerranzActualitzat

Comercial i vendes; Logística o Informàtica i Telecomunicacions són els sectors més buscats per les empreses durant els primers mesos d'aquest 2022.

Es busquen professionals amb habilitats de treballar en equip, capaços de suportar la pressió i que siguin proactius. Ho remarca Infojobs, que aquest dimarts ha presentat l'Informe Anual del 2021 sobre el mercat laboral a Espanya, elaborat conjuntament amb Esade. Quan han passat dos anys des que va començar la pandèmia, el mercat laboral i l'economia s'enfronten a un escenari diferent, segons InfoJobs.

Factors com el teletreball, la transformació digital, la recent reforma laboral o la guerra a Ucraïna seran importants per definir la nova realitat del mercat de treball, que estarà marcat per l'evolució de l'IPC i la crisi en la cadena de subministraments. També pels Fons Europeus Next Generation, que ajudaran les pimes a crear noves oportunitats laborals.


Comercial i vendes, el sector amb més vacants

Segons l'informe, Comercial i vendes va tornar a ser el sector amb més vacants a Infojobs, amb un total de 490.729 llocs ofertats. Les ofertes en aquest sector van representar un 22% de totes les ofertes publicades al portal.

Per tant, teleoperadors, representants comercials i agents immobiliaris van ser els professionals més demanats per les empreses.


El següent sector va ser el de Compres, logística i magatzem, tenint en compte que un dels efectes de la pandèmia ha estat el creixement del comerç electrònic. El sector ha multiplicat la necessitat de cobrir llocs de feina, relacionats amb la logística i la distribució, com per exemple, repartidors, mossos de magatzem, operadors d'elevadors, empaquetadors i carters.

Per darrere, els professionals més demandats van ser Atenció al client; Professions, arts i oficis; i Informàtica i telecomunicacions. En aquest darrer sector, l'any passat els perfils amb més demanda van ser programadors, sistemes, hardware, xarxes, seguretat i helpdesk.

A l'altre costat, els sectors amb menys vacants a InfoJobs van ser les àrees de Farmàcia; Disseny i arts gràfics; Legal; i Administració pública.

El departament informàtic d'una empresa
El departament informàtic d'una empresa (Europa Press)

Informàtica i telecomunicacions, el sector més ben pagat

El salari brut mitjà anual ofertat per les vacants publicades a InfoJobs durant el 2021 va ser de 24.555 euros. És una xifra un 2,5% inferior a la de l'any 2020, quan el salari mitjà va ser de 25.173 euros.

Per sectors, Informàtica i telecomunicacions és el que té un salari mitjà més elevat: 31.898 euros anuals bruts. Els següents més ben pagats són Administració Pública; Enginyeria i tècnica; Immobiliària i construcció; Farmàcia; i Finances i banca. Per contra, Educació i formació ha estat el sector que ha tingut una caiguda més acusada de salari.

La llista de llocs de treball més ben pagats l'encapçala el disseny de sistemes encastats, amb 53.074 euros, seguit del de secretari general i analista de negocis:

Madrid, el lloc amb els salaris ofertats més alts

Per autonomies, els sous més alts són a la Comunitat de Madrid, amb un sou mitjà anual brut de 26.525 euros. Després hi ha el País Basc (25.460 euros), Catalunya (24.871 euros) i Navarra (24.676 euros).


Informàtica, el sector amb menys competència

El sector d'Informàtica i telecomunicacions és, un any més, el que presenta menys competència dins la plataforma InfoJobs. El segueixen Comercial i vendes.

Altres professions amb poca competència són hostessa de vol; arquitecte de sistemes TIC, assessor energètic, economista o arquitecte de software.

La lenta remuntada del turisme

El turisme i la restauració són els sectors que es recuperen més lentament de la pandèmia. Van caure molt durant l'any 2020, amb un 76% menys d'ofertes a InfoJobs, i van registrar un fort increment el 2021: un 110%.

De tota manera, les empreses del sector demanen molts menys professionals dels que requerien abans de la pandèmia.

Un cambrer treballant en una terrassa de Palma
Un cambrer treballant en una terrassa de Palma (Europa Press/Clara Margais)

Continua la sobrequalificació

Segons l'informe d'Infojobs i Esade, continua la bretxa entre les capacitats dels professionals i els perfils que demanda el mercat laboral.

Respecte el nivell d'estudis, un 34% dels candidats que busquen feina tenen formació universitària, mentre que només el 14% de les ofertes de les empreses demanen perfils amb estudis universitaris.

Pel que fa a l'FP, hi ha un 28% de professionals amb aquests estudis que busquen feina, mentre que només hi ha un 23% de vacants de treballadors amb estudis professionals per part de les empreses.

Una altra bretxa que recull l'informe és el desequilibri de sexe en el mercat laboral. L'any 2021 es va tancar amb una taxa d'atur del 15% entre les dones, i del 11,8% entre els homes, segons les dades de l'INE.

Pots consultar l'informe sencer aquí:

Informe anual d'InfoJob... by Moderador Notícies Web

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut