41 menors han mort assassinats pels seus pares o les parelles de les seves mares des del 2013 (Pixabay / Gerd Altmann)

Els pares acusats de maltractament no poden visitar els fills a partir d'aquest divendres

Els jutges podran establir visites "per l'interès del menor", però mai si el pare és a la presó, amb l'objectiu de protegir els nens i prevenir la violència vicària

Actualitzat

Els maltractadors no podran gaudir d'un règim de visites als fills menors, amb la reforma del Codi Penal que ha entrat en vigor aquest divendres.

El jutge, que així pot actuar de forma més ràpida, no fixarà un règim de visites i el suspendrà si existeix, si el pare està acusat en un procés penal per atemptar contra la vida, agredir o abusar de la parella o dels fills, i tampoc si aprecien "indicis fundats de violència domèstica o de gènere".

Es permet autoritzar les visites en una "resolució motivada en l'interès superior del menor" i "prèvia avaluació de la situació de la relació paternofilial", però en cap cas quan el progenitor sigui a la presó, provisional o ferma, per aquests delictes.

Es tracta de protegir els menors i combatre la denominada violència vicària, la que els maltractadors exerceixen sobre els fills amb l'objectiu de causar el màxim de dany a les parelles o exparelles.

41 assassinats

Des del 2013, quan es va començar el recompte, han mort 41 menors assassinats pels seus pares o per les parelles o exparelles de les seves mares. La majoria van ser després de separar-se o quan la dona va començar una nova relació sentimental.

Aquí encara no s'hi ha inclòs l'assassinat d'un nen de dos anys en un hotel de Barcelona, el 24 d'agost, presumptament en mans del pare, Martín Ezequiel Álvarez Giaccio, que la policia continua buscant.

L'últim cas que s'ha incorporat en el recompte és el de les nenes de 6 i 1 anys presumptament assassinades pel seu pare a Tenerife el 27 d'abril.


Reforma del Codi Penal

Aquest canvi que impedeix les visites als maltractadors es va incloure a la llei que tenia per objectiu acabar amb la incapacitació judicial de les persones amb discapacitat intel·lectual, tramitada abans de l'estiu. Es va aprovar al Congrés el 20 de maig.

Entre les nombroses modificacions del Codi Penal que s'hi abordaven, al Senat es va decidir canviar del tot l'article 94, que recollia el dret dels progenitors que no tenen amb ells els fills menors o discapacitats a visitar-los i comunicar-se amb ells. Va ser a través d'una esmena del PSOE.

El canvi legal que ha entrat en vigor aquest 3 de setembre es va publicar al BOE el 3 de juny.

ARXIVAT A:
MenorsViolència masclista
Anar al contingut