La Guàrdia Civil va aturar el pare de les nenes de Tenerife quan ja l'havien denunciat
La jutge emet una ordre de recerca internacional per homicidi contra el pare, a qui investiga per matar les filles de forma premeditada
La Guàrdia Civil va aturar el pare de les nenes de Tenerife quan ja l'havien denunciat
El vaixell oceanogràfic que treballa en la recerca de l'Anna, a port (EFE/Ramón de la Rocha)

La Guàrdia Civil va aturar el pare de les nenes de Tenerife quan ja l'havien denunciat

La jutge emet una ordre de recerca internacional per homicidi contra el pare, a qui investiga per matar les filles de forma premeditada

Virgínia Arqué NuenoActualitzat
TEMA:
Violència masclista

La jutge que investiga la desaparició de les dues nenes de Tenerife segrestades pel seu pare ha canviat l'ordre de recerca i captura internacional que existia contra Tomás Gimeno emesa al mes de maig. Llavors se'l buscava per segrest, per la desaparició de l'Olivia i l'Anna, i ara se'l busca per un doble delicte d'homicidi amb agreujant de violència de gènere.

Segons l'escrit de la jutge que s'ha fet públic aquest dissabte, Tomás Gimeno hauria matat les nenes a casa seva, a Iguete de Candelaria, a Tenerife, el dimarts 27 d'abril, i després hauria ficat els cossos en dues bosses que va llençar al mar.

Una patrulla de la Guàrdia Civil el va interceptar al port aquella mateixa nit i el va sancionar per incomplir el toc de queda. La investigació creu que tornava de llençar els cossos de les nenes. Minuts abans, la seva exparella l'havia denunciat, justament, davant la Guàrdia Civil.


L'Olivia va ser drogada

L'autòpsia ha confirmat que el cos trobat divendres a prop del port de Güímar és el de l'Olivia, la gran de les dues nenes desaparegudes, de només 6 anys. Els equips de rescat encara busquen l'Anna, la petita, d'un any. 

Segons els primers resultats forenses, la nena hauria mort d'un edema pulmonar provocat per una substància tòxica. És a dir, hauria estat drogada o enverinada i ja era morta quan la van llançar a l'aigua.

El seu cos el van trobar al fons del mar, dins d'una bossa d'esport enganxada per una cadena a una àncora. Al costat, lligada en una altra àncora, hi havia una altra bossa d'esport, trencada i buida.

Per això, la jutge acusa Tomás Gimeno de dos presumptes delictes agreujats d'homicidi i d'un d'integritat moral en l'àmbit de la violència de gènere. La interlocutòria recull el tracte "vexatiu i denigrant" que donava a la seva exparella des que s'havien separat, feia un any, i a qui la mateixa nit de la desaparició va dir que no tornaria a veure les nenes.

L'assassinat de les menors hauria estat, segons la interlocutòria, planificat i premeditat, amb l'objectiu de provocar un dolor inhumà a la seva exparella, a qui de forma deliberada va deixar en la incertesa sobre què els havia passat a les nenes, amagant-ne els cossos al fons del mar.

És el que es coneix com violència vicària, un cas extrem de violència masclista en què es fa mal als fills per agredir la mare.

La Guàrdia Civil va interceptar el pare al port

La interlocutòria detalla tot el que hauria passat aquell dimarts 27 d'abril, des del moment que Tomás Gimeno va recollir les nenes per passar la tarda amb elles, a les 17.00, fins que se'n va perdre el rastre. 

El pare les havia de tornar a les nou del vespre però no ho va fer. Passades les deu de la nit i després que digués a la mare que havia marxat de l'illa i que no tornaria a veure les seves filles, la dona va anar a la Guàrdia Civil, on fins i tot un agent va arribar a parlar amb el pare per telèfon.

Menys d'una hora més tard, a quarts de dotze, una patrulla de la Guàrdia Civil va aturar Tomás Gimeno a la bocana del port, amb la intenció de sancionar-lo per incomplir el toc de queda, just quan, suposadament, acabava de llançar els cossos de les nenes al mar. Però el van deixar marxar.

L'home encara va estar unes hores més al port, on va arribar a carregar el mòbil a l'oficina del vigilant de seguretat i va trucar diversos cops a la seva exdona, als pares i als amics, de qui es va acomiadar, abans de tornar a agafar el vaixell i marxar, ja de matinada.

L'endemà a la tarda van trobar el vaixell buit i a la deriva a l'alçada del port de Güímar i, molt a prop, flotant, la cadireta de l'Anna.

La recerca de les nenes fa més d'un mes que dura. Divendres, el vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño va localitzar el cos de l'Olivia. El de l'Anna encara el busquen.

A partir d'ara el cas ja no el portarà el jutjat de Güímar, sinó el de Violència sobre la Dona de Santa Cruz de Tenerife.  

En cas de violència masclista, es pot demanar ajuda al telèfon gratuït  900 900 120 i al  WhatsApp 601 00 11 22 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMenors
Anar al contingut