Busquen un home per l'assassinat del seu fill de 2 anys en un hotel de Barcelona

Els Mossos fan una crida a la ciutadania per trobar l'home que hauria assassinat el fill, en un nou cas de violència vicària

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona i les policies locals han desplegat un ampli dispositiu a tot Catalunya per localitzar i detenir el pare del nen de dos anys mort violentament aquest dimarts a la nit en un hotel de l'avinguda Paral·lel, principal sospitós dels fets. Mossos ha fet una crida a la col·laboració ciutadana.

Cap a dos quarts d'onze de la nit de dimarts, agents de la Guàrdia Urbana van trobar el nen en una habitació de l'hotel Concòrdia de Barcelona inconscient i amb la cara plena de blaus, sense que els sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que van intentar reanimar-lo, poguessin fer res per salvar-li la vida.

La mare havia trucat abans a la policia alertant que el pare s'havia endut el nen a l'hotel i que li havia enviat missatges dient-li que "se'n penediria".

Les càmeres de seguretat el van enxampar l'home vigilant des de la porta de l'habitació, si hi havia algú pel passadís. Després es va escapar cap a Montjuïc, saltant per una tanca de la piscina de l'hotel:

La unitat d'investigació dels Mossos està recollint informació sobre persones de l'entorn familiar i social dels pares del nen assassinat, als quals està prenent declaració des de primera hora d'aquest matí, per esclarir les circumstàncies de la mort del menor i determinar amb exactitud l'autoria dels fets.

A més, s'està a l'espera del resultat de l'autòpsia per determinar la causa de la mort del nen, la investigació de la qual està sota secret de sumari.

Els Mossos busquen l'autor de la mort d'un nen en un hotel de Barcelona
L'hotel Concordia de l'avinguda Paral·lel, on ha mort el nen, aquest dimecres a Barcelona (ACN)

Fonts consultades han confirmat que la parella s'estava separant. Si es demostra l'autoria paterna, es tractarà d'un nou cas de violència vicària, la violència masclista que l'home exerceix contra els fills per fer mal a la dona.

"La violència vicària no es produeix d'una forma aïllada, sinó que es dona en un context de violència", explica la psicòloga especialitzada en violència sexual, Alba Alfageme. "Abans l'agressor ja ha exercit altres formes de violència contra les parelles (física, psicològica econòmica o sexual...), però en veure que aquesta violència no li ofereix els objectius que busca, que és el control i el domini sobre la dona, el que fan és anar un pas més enllà".

La magistrada experta en violència masclista, Lucía Avilés, creu que "s'ha de deixar de banda l'estereotip i el prejudici que un maltractador pot ser un bon pare. Un prejudici que, fins i tot, pot arribar a sustentar el manteniment d'un règim de visites amb les filles i amb els fills en casos de violència masclista", explica. "Els professionals de la justícia hem de tenir especial cura per a la determinació des risc objectiu que no sols afecta les mares, sinó també a les filles i els fills".


Minut de silenci

La plaça de Sant Jaume de Barcelona ha guardat un minut de silenci per expressar el condol a la família i condemnar el crim. L'alcaldessa, Ada Colau, ha demanat màxima col·laboració per trobar el presumpte homicida i ha afirmat que hi ha informació suficient per afirmar que és un crim masclista i que l'assassinat ha estat "per provocar dolor a la mare".

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha dit que la violència masclista "és un problema polític de primer ordre" i ha afegit: "Un home agressor no pot ser en cap cas un bon pare".

Minut de silenci davant de l'Ajuntament de Barcelona (Efe/Quique Garcia)

L'alcaldessa ha demanat respecte a la intimitat de la mare i la família i ha explicat que els han ofert tot el suport possible, tant psicològic com logístic, i jurídic més endavant.

També ha posat a disposició de la família i el consistori la xarxa especialitzada de la Generalitat.

41 víctimes de violència vicària des del 2013

Des que es van començar a comptabilitzar aquests crims, el 2013, 41 menors han estat assassinats pel seu progenitor a Espanya.

Aquest any, la xifra s'elevaria a quatre, si es confirma el cas d'aquesta nit a Barcelona, que seria la primera víctima de violència vicària a Catalunya el 2021.

Una altra de les víctimes d'aquest és any és Olivia, de 6 anys. Ella i la seva germana petita van desparèixer a l'abril a Tenerife quan estaven amb el pare.

El seu cos el van trobar al mar després d'una intensa recerca que va durar més de quaranta dies.

En canvi, el cadàver de la germana petita, l'Anna, d'un any, no l'han localitzat i és per això que no està inclosa en el recompte oficial.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut