La Generalitat permet als pagesos segar només durant la nit, després de les protestes

Col·lectius de pagesos han plantat els tractors com a protesta per la prohibició que ha decretat el govern pel risc d'incendi

RedaccióActualitzat

Per primera vegada, totes les comarques del país estan en situació de perill molt alt per la calor. Unes condicions extremes que han obligat el govern a tancar espais naturals i prohibir la sega. Inicialment, la Generalitat havia decretat la prohibició de segar durant tot el dia, però a les set de la tarda el conseller d'Interior ha explicat que han acotat la prohibició des de les 11 del matí fins a les 9 del vespre.

La decisió inicial d'aturar la sega durant tot el dia ha provocat una plantada de tractors per demanar que els deixin treballar. A les set de la tarda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat que es modificava la decisió i es reduïa la prohibició a les hores de més calor. Els pagesos podran segar durant la nit i les primeres hores del matí:


Aquesta és la resolució que ha pres la Generalitat:

"Prohibir, en tot Catalunya, entre les 11 h i les 21 h, la utilització en les tasques agrícoles de qualsevol tipus de màquina recol·lectora o empacadora de palla de cereal, mentre es mantingui l'activació simultània del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) i del Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT), o bé fins que es dicti nova resolució deixant sense efecte aquesta."

 

Aturades de protesta dels pagesos

El canvi de la resolució arriba després d'un dia de queixes i protestes. Unió de Pagesos ha vist en la prohibició de segar durant tot el dia una mesura arbitrària i un menyspreu a la pagesia. Lamenten que no els hagin consultat i afirmen que els últims grans incendis a Catalunya no els ha causat l'activitat rural. Unió de Pagesos lamenta les pèrdues econòmiques que els pot comportar ajornar la collita aquests dies clau.

 

Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, creu que és una mesura discriminatòria perquè només s'han parat les feines agrícoles.

"A la resta de conciutadans se'ls recomana, o se'ls demana consciència, i a nosaltres se'ns demana també això, però, a més, se'ns prohibeix una activitat que hem de fer ara."

El sindicat ha fet una crida a fer una protesta aparcant màquines de segar i tractors als vorals de les carreteres entre les dues i les tres de la tarda.

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha justificat la mesura:

"No hi ha cap voluntat de perjudicar ningú, ni molt menys, sinó que el que demanem és la col·laboració i entendre que estem en una situació molt crítica arreu del país. Aquesta decisió va acompanyada de la prohibició d'accés a persones en els massissos que estan més crítics a tot el país a dia d'avui. Són decisions que es prenen per evitar qualsevol incendi a qualsevol altre indret de Catalunya."

 

Segons dades d'Agricultura, en els últims 25 anys, els focs provocats per màquines i motors han estat un 4%. El originats per cigarrets, més del 6%, i les negligències, un 25%. Els pagesos diuen que ara els camps de cereals, a tocar de les cases, suposen un perill, en cas d'incendi.

 

Veïns de Bovera volen participar en l'extinció

Els veïns de Bovera, a les Garrigues, s'han queixat perquè no els deixen accedir a les zones afectades. Asseguren que poden ajudar en les tasques d'extinció, sobre el terreny, perquè coneixen el territori millor que ningú.

Finalment, al migdia, un grup de veïns ha accedit a les zones arrasades pel foc amb els seus tractors, enganxats a cisternes d'aigua.

 

 

Durant aproximadament una hora han remullat amb mànegues i cisternes una zona que consideren clau perquè l'incendi no avanci en cas que pugui revifar.

La presència pròxima d'una dotació de Bombers amb mitjans aeris a la zona ha tranquil·litzat els veïns. De moment, han tornat a casa.
 

Els veïns del Segrià es queixen de falta d'efectius

L'alcalde de Maials, David Masot, considera que els esforços s'han centrat sobretot a la part sud de l'incendi, per impedir que el foc travessés la C-12 i pogués avançar cap a Almatret i Riba-roja. És conscient, però, que "ens ha sobrepassat a tots".

Masot ha explicat que bona part de la zona sud-est del terme municipal de Maials s'ha vist afectada i "només s'han salvat els camps que han llaurat els pagesos". 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut