Els metges de la sanitat concertada arriben a un acord i desconvoquen la vaga
Desconvocada la vaga de la sanitat concertada
Barcelona

Els metges de la sanitat concertada arriben a un acord i desconvoquen la vaga

La vaga de metges s'ha desconvocat després d'acordar millores "significatives" per a la concertada, encara que no assoleixen tots els objectius

RedaccióActualitzat

Metges de Catalunya ha desconvocat la vaga de la sanitat concertada que estava prevista la setmana vinent després d'acordar amb les patronals millores assistencials i laborals "significatives", així com assumir les que es van aprovar per a l'atenció primària pública durant la vaga del novembre, i obrir una comissió bilateral. La d'aquest divendres era la tercera reunió amb les patronals, amb la mediació de la conselleria de Treball de la Generalitat.

Després de la reunió de negociació, el president del sector d'hospitals concertats de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha explicat que no han pogut assolir tots els objectius, com el de l'augment salarial, però han aconseguit millores per als col·lectius "més vulnerables", com l'atenció primària, d'embarassades i de residents.

Segons Lleonart, ha estat una negociació dura, i encara que no s'han aprovat tots els punts, hi ha millores suficients:

"En un acte de responsabilitat i amb voluntat de no perjudicar la ciutadania més del que ja ho està, hem entès que obrim un bon punt de partida per poder tractar totes aquestes millores i intentar dignificar la professió i millorar la qualitat de l'atenció a la ciutadania."

L'acord que ha permès desconvocar la vaga soluciona les problemàtiques dels col·lectius que veien més vulnerables en l'atenció primària, limitació de les consultes diàries i el temps mínim per pacient, així com la garantia d'un mínim del 15% de la jornada laboral anual per a tasques de formació i investigació.

L'acord també compta amb aspectes que valoren molt positivament com són les millores en la qualitat assistencial de manera substancial de moment en l'atenció primària, "que ha de tractar-se de la mateixa manera que la de l'Institut Català de la Salut, la pública, perquè la sanitat concertada també és sanitat pública", per la qual cosa celebren que s'equipari.

Els MIR, metges residents, recuperaran el 5% que van perdre amb les retallades "i que els feia especialment vulnerables", ha anunciat, després de la reunió amb la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES).

L'acord també inclou diverses "millores socials importants" en les condicions laborals per a les embarassades o en la prestació de risc d'embaràs, per als cuidadors de familiars dependents, i metges que fan guàrdies de localització, sense ser a l'hospital.

Encara lluny de tot el que demanaven

Xavier Lleonart ha lamentat que encara estan molt lluny de tot el que pretenien, i que els facultatius de Catalunya són "pràcticament els pitjors pagats d'Europa", i no han pogut aconseguir una recuperació salarial.

Ha assegurat que treballaran per a aquest augment amb el nou "marc d'interrelació estable", a través d'aquesta comissió bilateral que farà un seguiment de les millores i n'abordarà de noves, la qual cosa veuen com un inici prometedor.

"És molt important que per primera vegada les patronals i l'administració hagin entès que no era concebible signar un conveni col·lectiu de sector sense tenir en compte les reivindicacions i les opinions del nostre col·lectiu."


El sector de la concertada, que representa el 82% dels hospitals i 20% de l'atenció primària, tenia prevista una vaga convocada per Metges de Catalunya del 18 al 22 de febrer per reclamar les millores assistencials, laborals i retributives que no van poder negociar en l'anterior vaga del novembre, en la qual l'atenció primària pública sí que va aconseguir pactar amb l'ICS.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut