Un sanitari prepara una vacuna d'AstraZeneca (Reuters / Leonhard Foeger)
Un sanitari prepara una vacuna d'AstraZeneca (Reuters / Leonhard Foeger)

Els menors de 60 anys podran escollir Pfizer o AstraZeneca en la segona dosi

El Consell Interterritorial avala que les persones que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca puguin completar la pauta amb el fàrmac de la companyia anglo-sueca

Actualitzat

Les persones de menys de 60 anys que han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19 podran escollir entre el mateix fàrmac i el de Pfizer-BioNTech a l'hora de rebre la segona dosi.

La Comissió de Salut Pública va acordar aquest dimarts que les persones menors de 60 anys que van rebre AstraZeneca completessin la pauta amb Pfizer. En la reunió, però, ja es va plantejar que aquelles persones que ho desitgin, puguin rebre la segona dosi també amb AstraZeneca, un fet que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha confirmat aquest dimecres. Aquests usuaris hauran de signar un consentiment informat.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat en roda de premsa que "s'obrirà aquesta possibilitat" després que ha rebut "majoritàriament" el suport de les autonomies. Darias ha dit que s'ha pres aquesta decisió per les circumstàncies "excepcionals i extraordinàries" del cas. Aquesta decisió s'ha transmès al Comitè de Bioètica, que elaborarà un informe perquè s'avali completament.

 

Vials del fàrmac d'AstraZeneca per la Covid-19
Vials del fàrmac d'AstraZeneca per a la Covid-19 (Reuters / Leonhard Foeger)

 

Darias ha volgut deixar clar que "no és una qüestió d'elecció" perquè la decisió presa és la d'administrar la segona dosi amb Pfizer. La possibilitat de rebre la segona dosi d'AstraZeneca afectarà només aquelles persones que "per les raons que considerin oportunes decideixin no posar-se" una vacuna ARNm:

"Ha estat una de les decisions més difícils que hem hagut de prendre, però és una bona decisió i podem garantir-ne la seguretat."

De fet, aquesta era l'opció que defensava la Generalitat per evitar que 90.000 cites per vacunar amb Pfizer quedessin aturades.

 

 

Darias: "És una pauta que s'està aplicant a altres països"

La ministra de Sanitat ha defensat la decisió de vacunar amb la pauta mixta presa per la Comissió de Salut Pública i ha insistit que altres països han optat pel mateix criteri:

"És la decisió que ha adoptat França, Alemanya, Finlàndia... És una pauta que s'està aplicant a altres països i serà la que s'aplicarà en el futur, perquè quan parlem de dosis de reforç per a l'any vinent, aplicarem les vacunes que hi hagi en aquell moment i probablement seran diferents."

Darias ha celebrat com "una nova fita" que un terç de la població espanyola, més de 15 milions de persones, ja han rebut almenys una dosi d'algun dels fàrmacs contra la Covid.

Juntament amb les dades de vacunació, la ministra també ha remarcat la "tendència descendent" de la pandèmia, amb una incidència que ha baixat un 18% l'última setmana, una mitjana d'un 2,6% diari.

 

Una capsa amb vacunes d'AstraZeneca
Una capsa amb vacunes d'AstraZeneca (Reuters / Leonhard Foeger)

 

La retirada de mascaretes haurà d'anar "per passos"

Aquesta bona evolució farà possible, segons Darias, que la Ponència d'Alertes estudiï la "consideració de l'ús obligatori de mascaretes". La ministra considera que retirar-ne l'obligatorietat és una mesura que ha d'"anar per passos".

Fa dos dies, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va obrir la porta a "reduir" l'ús de mascareta a l'exterior en un termini curt de temps.

 

Persones passegen davant d'una terrassa, a Sitges
Persones passegen davant d'una terrassa, a Sitges (ACN / Carola López)

 

ARXIVAT A:
SalutVacunesCovid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut