Un grup de persones amb mascareta passejant-se pel centre de Barcelona (EFE / Marta Pérez)
Un grup de persones amb mascareta passejant-se pel centre de Barcelona (EFE/Marta Pérez)

Simón obre la porta a "reduir" l'ús de mascareta a l'exterior "d'aquí no gaires dies"

Quan la incidència estigui per sota de 150 a totes les comunitats, és "el moment adequat per començar a relaxar algunes mesures", segons Fernando Simón

Actualitzat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha obert la porta aquest dilluns a començar a relaxar mesures com l'ús de mascaretes a l'exterior davant la bona evolució de l'epidèmia.

Simón ha situat en "d'aquí no gaires dies" la possibilitat de "reduir" l'ús de mascareta a l'exterior, en un moment en què el bon ritme de vacunació fa que el percentatge de població immunitzada estigui creixent "prop d'un 1% diari":

"És molt possible que en exteriors, d'aquí no gaires dies, es pugui reduir. Però hem de garantir que els riscos van baixant."

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha insistit que cal anar "pas a pas" i tenir en compte que "quan es redueix una mesura cal ser molt més curosos amb la resta fins a veure'n l'efecte", però que no es trigarà gaire a fer "propostes clares" sobre algunes situacions en què no caldrà portar mascareta.

"D'aquí un mes estarem en xifres d'immunització que ens posen en una situació molt favorable per reduir mesures, sempre que se'n mantinguin d'altres. Hem de ser conscients que cal anar pas a pas."

Ha demanat "no caure en falses inseguretats" i ha apuntat que, tot i que la vacuna protegeix "molt, entre un 90% i un 92%", encara hi ha "un 8% que no estan protegits".

 

Una noia amb mascareta en una terrassa
Una noia amb mascareta en una terrassa (EFE / Biel Aliño)

 

Una incidència per sota de 150 a tot l'Estat

Simón ha defensat que cal "identificar el moment adequat per començar a relaxar algunes mesures". En aquest sentit, ha indicat quan hi hagi "incidències per sota de 150 en totes les comunitats", sabent que hi haurà autonomies "que hi estaran abans i d'altres que hi estaran més tard". Tanmateix, ha afegit que seria "desitjable" que l'índex estigués per sota de 50.

Actualment, la incidència acumulada per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies està situada en 151,82, per sota dels 162,03 en què estava situada el divendres.

Simón ha descartat posar dates a la reducció d'algunes mesures i s'ha mostrat partidari de fixar-se en "les situacions epidemiològiques". Tot i que, segons ha dit, ara mateix Espanya no està amb "una incidència i una cobertura de vacunació i una immunitat comunitària prou alta per relaxar les mesures de protecció personal".

Ha apuntat que hi ha "moltes alternatives" sobre l'obligatorietat de la mascareta. En aquest sentit, ha explicat que hi ha un grup "hipervacunat", que són els usuaris de residències, en el qual es poden plantejar "mesures diferents" de les dels grups amb una cobertura de vacunació "d'un 30% o d'un 60%".

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa d'aquest dilluns
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa d'aquest dilluns (EFE / Javier López)

 

Més de set milions d'immunitzats

Les persones amb la pauta completa d'algun dels fàrmacs contra la Covid-19 ja són 7.213.716, una xifra que suposa el 15,2% de la població espanyola.

Fins aquest dilluns, les comunitats autònomes han administrat un total de 22.313.088 dosis de les vacunes, un 93,4% de les que s'han distribuït.

Les comunitats autònomes han notificat aquest dilluns al Ministeri de Sanitat 11.061 casos de Covid-19 durant el cap de setmana, 1.170 dels quals diagnosticats en les últimes 24 hores. La xifra és inferior a la de dilluns de la setmana passada, quan es van notificar 13.894 contagis.

Des de l'inici de la pandèmia, la xifra total de contagis a Espanya s'eleva a 3.615.860, segons les estadístiques oficials.

 

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus SalutVacunes
Anar al contingut