Els francesos envaeixen Andorra pel Pas de la Casa i els catalans haurem d'esperar
Grans cues a l'accés fronterer del Pas de la Casa (ACN/Albert Lijarcio)

Els francesos envaeixen Andorra pel Pas de la Casa i els catalans haurem d'esperar

Cues de cotxes per entrar des de França en el primer dia que s'obre la frontera mentre que des de Catalunya continua estant prohibit entrar al Principat

RedaccióActualitzat

Andorra ha aixecat les restriccions al Pas de la Casa i els francesos han començat a entrar per la frontera. Coincidint amb el primer dia de "desconfinament generalitzat", l'arribada dels vehicles francesos ha provocat cues quilomètriques. Des de Catalunya, en canvi, encara no hi podem accedir.

El període de rebaixes ha arrencat i, a més, aquest dilluns també és festiu a França. Tot plegat ha fet que l'activitat comercial s'hagi reactivat a la zona del Pas de la Casa.

 

 

La cua de vehicles ha començat a les 7 del matí. Des de primera hora els francesos han envaït aquesta petita població andorrana, que viu del turisme i que aquest dilluns ha reobert tots els comerços i els negocis d'hosteleria, tancats fa més de dos mesos per la crisi sanitària.

El propietari d'un dels establiments estava molt content:

"Després de 71 dies tancats… Nosaltres depenem molt de França i per a nosaltres és molt important tornar a la rutina i poder treballar com fèiem abans de la pandèmia (···) També s'ha notat una gran afluència a la betzinera perquè la diferència de preu és notable. La veritat és que el client francès està responent molt bé, tal com esperàvem"

 

Els francesos envaeixen Andorra pel Pas de la Casa i els catalans haurem d'esperar
Entrada constant de vehicles des de primera hora del matí (ACN/Albert Lijarcio)


El govern andorrà ha desplegat un ampli dispositiu de seguretat a la frontera francesa, que durant tot el dia és un formiguer de turistes.

En canvi, la frontera espanyola continua tancada. Els catalans no podem anar al principat perquè ho impedeixen les restriccions de l'estat d'alarma, tot i que l'executiu andorrà ha demanat a Madrid que apliqui excepcions per viatjar al Principat.

 


Invasió francesa

Els ciutadans francesos entren a Andorra amb l'objectiu de comprar i aprofitar la diferència de preu que hi ha en diversos articles.

La ministra andorrana de Turisme, Verònica Canals, ha explicat que en les primeres hores d'obertura de la frontera que separa tots dos països han entrat més de 2.000 vehicles. Tot i això, no s'han generat aglomeracions als comerços perquè s'ha vigilat que la mobilitat fos "esglaonada".

Canals ha assegurat que el govern pretén projectar una "imatge de país sa, que ha testat un 90% de seva la població i que transmet aquesta seguretat de 'covid ready'". Per aquest motiu, la ministra de Turisme ha afegit que era important que la tornada a l'activitat es fes de forma segura, tranquil·la i ordenada.
 

Turistes passejant pels carrers d'Andorra (ACN/Albert Lijarcio)
Els francesos envaeixen Andorra pel Pas de la Casa i els catalans haurem d'esperar
L'ambient ha canviat als carrers del principat en qüestió de minuts (ACN/Albert Lijarcio)


Pel que fa als pròxims mesos, hi ha reserves tancades pels mesos de juliol i agost, a més del de setembre. Tot apunta que la temporada d'estiu es pot acabar allargant.

Els primers turistes provenen des d'un radi de distància màxima de 100 quilòmetres. Però a partir d'aquest dimarts podran fer-ho des de qualsevol punt de França, ja que s'aixecarà aquesta restricció de mobilitat al país i, per tant, s'espera que l'afluència de visitants sigui alta de cara als pròxims caps de setmana.

És el primer dia de "desconfinament generalitzat" a Andorra i també la primera de les tres jornades de dol nacional decretades pel govern del Principat per les morts de la Covid-19. Des del començament de la pandèmia hi ha hagut 51 morts. Menys d'una vintena dels més de 750 casos detectats en aquest període continuen actius.

Els resultats dels gairebé 140.000 tests realitzats a la població han determinat que un 8,5% ha generat anticossos, un percentatge que puja a l'11% entre el col·lectiu dels sanitaris.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus AndorraMobilitatFrançaCatalunya
Anar al contingut