Els exconsellers Comín i Ponsatí, números 2 i 3 de Puigdemont a les europees
Comín i Ponsatí s'incorporen a la llista de Puigdemont per a les europees (ACN)

Els exconsellers Comín i Ponsatí, números 2 i 3 de Puigdemont a les europees

Erika Casajoana, de Demòcrates, serà la número 4 i Gorka Knörr, exvicepresident del Parlament basc, el número 5

RedaccióActualitzat

El diputat per ERC Toni Comín serà el número dos de la llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees del 26 de maig. Comín ha acceptat l'oferiment de Carles Puigdemont de presentar-se a la llista encapçalada per l'expresident de la Generalitat.

L'exconsellera d'Educació, la independent Clara Ponsatí, que viu a Escòcia, serà la número tres. El número quatre l'ocuparà una antiga dirigent d'Unió Democràtica de Catalunya, Erika Casajoana, ara a Demòcrates. Guanyadora de les primàries del PDeCAT, té una llarga experiència a Brussel·les com a lobbista en el Parlament Europeu.

En el cinquè lloc, hi haurà l'exvicepresident del Parlament basc, Gorka Knörr, exdirigent d'Eusko Alkartasuna que en els últims temps havia estat col·laborant amb ERC.


Governar des de Waterloo

L'anunci de la incorporació de Comín i Ponsatí a la llista de Puigdemont arriba l'endemà dels retrets de l'expresident a Marta Pascal, excoordinadora del PDeCAT, durant un acte de JxCat en què també va marcar distàncies amb ERC.

En una entrevista al diari La Vanguardia, Pascal, apartada per Puigdemont a les llistes del 28A, s'ha mostrat crítica amb Puigdemont i ha assegurat que "Catalunya no es pot dirigir des de Waterloo".

També apuntava que "una nova força política és una opció a considerar" de cara a les pròximes eleccions al Parlament, perquè "hi ha molta gent òrfena".

 

Declaracions de Marta Pascal a La Vanguardia

 

La resposta de l'expresident ha arribat sense esmentar Pascal, però ella ha explicat a TV3 que se sent al·ludida per les paraules de Puigdemont, pronunciades, per videoconferència, en l'acte que JxCat ha fet aquest diumenge a Girona per presentar els seus candidats.

 

Puigdemont ha intervingut des de Waterloo en l'acte de JxCat a Girona (ACN)

 

Puigdemont ha elogiat els exconsellers Turull, Rull i Forn, ara a la presó, dels quals ha dit que "lluny d'anar passejant pels mitjans el seu dolor ens estan donant una lliçó de dignitat històrica" perquè fan política "en positiu, no des del ressentiment, sinó des de l'esperança".

Pascal, de tota manera, ha assegurat que no vol entrar en un debat amb l'expresident de la Generalitat i que només ha fet les reflexions que creia oportunes.

 

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns


ERC demana "coherència" a Comín, però li demana que retorni l'acta

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat a Comín que "sigui coherent" amb la decisió de presentar-se a les europees amb JxCat, però no li exigeix que retorni l'acta de diputat d'Esquerra al Parlament:

"És una persona que ha lluitat i que ho ha donat tot. Li desitgem sort i encerts perquè la seva sort i els seus encerts també seran els de tots"

Comín no ha estat mai militant dels republicans i a la llista dels comicis del Parlament figurava com a independent. Va ser conseller de Salut entre el gener del 2016 i fins a l'aplicació de l'article 155.

Si aconsegueix l'acta d'eurodiputat, haurà de deixar obligatòriament la del Parlament, però si no és elegit o és elegit i no pot prendre possessió, continuarà sent diputat d'ERC, malgrat el seu pas a JxCAT. Vilalta li ha desitjat "sort":

"És una persona que ha lluitat i que ho ha donat tot. Li desitgem sort i encerts perquè la seva sort i els seus encerts seran els de tots"

Abans, a Catalunya Ràdio, Vilalta ha assegurat que respecten la "decisió personal" de Comín, però s'ha mostrat convençuda que "ell ja sap quines són les conseqüències".

JxCat, d'altra banda, ha volgut deixar clar, de tota manera, que continua obert a fer una candidatura conjunta amb ERC.


Comín: "No es trenca ni s'acaba res"

A través de Twitter, Comín ha agraït les paraules de Vilalta i s'ha mostrat "orgullós" de "la feina i les lluites" que ha dut a terme amb Esquerra Republicana. L'exconseller de Salut assegura que, amb el seu pas a la candidatura de Puigdemont, "no es trenca ni s'acaba res":

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MCarles PuigdemontToni ComínClara PonsatíJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut