Gent sopant a la terrassa d'un restaurant de Nova York (Reuters/Jeenah Moon)

Les autoritats sanitàries dels EUA es contradiuen sobre el contagi aeri del coronavirus

El web del CDC inclou els aerosols com a principal via de transmissió i ho retira poc després

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, conegut com a CDC, ha retirat sobtadament de la seva pàgina web la informació que indicava que el coronavirus es contagia a través de l'aire.

A la web del CDC, a l'apartat "Com es propaga la Covid-19", es recollia que les partícules que emeten les persones en forma d'aerosols són una de les principals vies de contagi. El text deia això:

"A través de gotes respiratòries o petites partícules, com les dels aerosols, produïdes quan una persona infectada tus, esternuda, canta, parla o respira."

"Aquestes partícules poden inhalar-se al nas, la boca, les vies respiratòries i els pulmons i causar infecció. Es creu que aquesta és la forma principal de propagació del virus."

Al cap d'unes hores, però, han retirat aquesta actualització i han explicat que s'havia publicat "per error" i que era "un esborrany":

"S'ha publicat per error al web oficial de l'agència un esborrany amb els canvis proposats per a aquestes recomanacions. La CEC treballa en l'actualització de les recomanacions sobre la transmisssió per aerosols de la SARS-CoV-2 (el virus que causa la Covid-19). Un cop s'hagi completat aquest procés, es publicarà la versió actualitzada."

 

Els canvis al web del CDC han estat pocs dies després que el president Donald Trump desautoritzés el seu màxim responsable, que va dir que les vacunes no arribaran fins al 2021.

Confirmaven una hipòtesi

Amb la versió inicial, els responsables del CDC feien seves així les conclusions de recerques recents que han evidenciat la capacitat del coronavirus de salvar distàncies per l'aire:

"Hi ha proves creixents que les gotes i les partícules aerotransportades poden quedar suspeses a l'aire i ser respirades per altres persones i recórrer distàncies superiors als 6 peus (gairebé 2 metres)."

La inclusió dels aerosols entre les principals vies de contagi suposava admetre que bona part de les directrius federals sobre la lluita contra el coronavirus es queden curtes o són errònies.

La influència del CDC no es limita al territori dels Estats Units, sinó que va molt més enllà: després de l'OMS és la segona referència al món en molts àmbits sanitaris.

 

Segons ha informat la cadena de notícies CNN, la informació relativa als aerosols es va incloure divendres en la web. Un canvi que suposa "una millora molt important", admetia a la CNN Donald Milton, professor de salut ambiental de la Universitat de Maryland.

Amb la retirada, la CDC continua informant que el coronavirus es contagia "a través de gotes respiratòries produïdes quan una persona infectada tus, esternuda o parla" i que cauen a poca distància.

 

El bioquímic de la Universitat de Colorado Jose-Luis Jimenez, especialista en dinàmica d'aerosols, també havia celebrat l'actualització:

"Enorme avanç: el CDC acaba d'acceptar que la principal manera en què la Covid-19 es propaga és a través dels aerosols!"

 

 

El contagi a través dels aerosols significa que les partícules microscòpiques que emeten els infectats per la boca i el nas poden quedar en suspensió a l'aire, viatjar força metres i infectar les persones que les inhalin:

 

 

Robert Redfield, director del Centre de Control de Malalties dels Estats Units (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsCoronavirus
Anar al contingut