Els envasos del súper no tenen rastre de coronavirus, segons un estudi de l'OCU
L'OCU conclou que és molt díficil contagiar-se del coronavirus pels envasos i aliments (Pixabay/Alexas Fotos)

Els envasos del súper no tenen rastre de coronavirus, segons un estudi de l'OCU

Han fet proves a 66 productes de 8 cadenes i totes han donat negatiu, si bé recorden que cal mantenir mesures de precaució i higiene fent la compra i a casa

Irene Vaqué ReigActualitzat

Correm el risc d'agafar la Covid-19 amb els aliments que comprem? Un estudi de l'OCU confirma que, si seguim les recomanacions higièniques, és molt difícil que ens encomanem.

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha fet analitzar al laboratori 66 productes comuns que va comprar, l'última setmana del mes d'abril, en 10 supermercats de 8 cadenes  (Alcampo, Carrefour, Condis, Dia, Eroski, Lidl, Mercadona i Supercor) de 4 ciutats (Barcelona, Madrid, Vitòria i la Corunya).

Els aliments comprats van ser farina, rajoles de xocolata, bosses de patates fregides, barres de pa, llaunes de cervesa, pomes a granel, iogurts, amanida envasada, truita de patata, salmó fumat, safata de carn i també paper higiènic.

Són productes que han tingut un increment de la demanda durant el confinament i que es venen amb envasos de diferent mena, com cartró, plàstic o alumini, en formes diferents i alguns difícils de netejar, com el pa.

Cada mostra es va guardar en una bossa individual, per evitar una possible contaminació creuada, i es va adquirir seguint les mesures de precaució que cal tenir en un supermercat.

Un cop fetes les proves PCR, agafant mostres de la superfície de l'envàs i buscant material genètic del SARS-CoV-2, un laboratori independent ha confirmat que no es va trobar rastre del coronavirus en cap dels productes. És a dir, 0 positius de 66 anàlisis.

Per l'OCU, la conclusió és tranquil·litzadora:

"No s'ha detectat material genètic de la Covid-19 en cap de les mostres de l'estudi. Evidentment, és només una foto que hem volgut fer per tenir una idea de la situació dels envasos dels aliments. Un foto els resultats de la qual ens demostren que no és tan fàcil que el virus acabi a la superfície d'un envàs perquè llavors sigui capaç d'arribar a contagiar-nos."

 

Comprar sense por, però amb precaució

Els envasos del súper no tenen rastre de coronavirus, segons un estudi de l'OCU
Adhesius a terra en un súper recordant la distància de seguretat de 2 metres (Reuters/Jon Nazca)

 

Això no treu que cal mantenir mesures de precaució a l'hora de fer la compra, seguint les recomanacions bàsiques que dona Salut:

-Rentar-se les mans abans i després d'anar a comprar
-Portar mascareta, ben ajustada i no tocar-se-la
-Evitar tocar-se la cara
-Evitar tocar o remenar els envasos que no haguem de comprar
-Evitar tocar zones de contacte com portes de neveres o botons d'ascensors i desinfectar el mànec del carro
-Fer servir guants
-Mantenir la distància de seguretat
-Anar-hi sols
-Portar la bossa o carro de casa
-Pagar amb targeta
-Planificar per no haver d'anar a comprar sovint
-Abstenir-se de sortir si estem malalts

Llavors cal rentar els envasos?

Cal tenir present que ningú pot assegurar que les petites gotes amb el virus d'una persona contagiada, fins i tot asimptomàtica, no hagin anat a parar sobre algun producte dels que hem comprat.

Tenint en compte, a més, que un estudi de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició indica que el virus pot viure 24 hores sobre el cartró i diversos dies en superfícies com el plàstic o l'acer, la mateixa agència recomana:

-Eliminar els envasos exteriors de cartró
-Si no és possible, netejar-los amb aigua i sabó. Evitar el lleixiu i l'alcohol, perquè molts envasos són porosos

 

Com s'han de netejar els aliments frescos?

En el cas de la fruita i verdura, sobretot si es vol consumir crua, cal rentar-la bé.

Els envasos del súper no tenen rastre de coronavirus, segons un estudi de l'OCU
Rentar fruita i verdura amb aigua i lleixiu és una bona opció per desinfectar aquests aliments (Pexels/oleg Magni)

 

L'OCU recorda quines són les mesures higièniques habituals a l'hora de manipular aliments, que s'expliquen amb detall al web de Salut:

-Rentar bé fruita i hortalisses amb aigua. Es poden desinfectar amb lleixiu "apta per a la desinfecció de l'aigua beguda" seguint la proporció d'15 ml per litre d'aigua. Això equival a 2 culleres de postres per 3 litres d'aigua.
-Rentar-se les mans després de tocar aliments crus
-No fer servir la mateixa taula i ganivets quan manipulem aliments crus i cuinats per evitar la contaminació creuada
-Cuinar bé el menjar. Les tècniques habituals de cocció maten el virus
-Els aliments guardats a la nevera, en espais diferents i en recipients tapats

Els aliments no transmeten el coronavirus

Una altra informació esperançadora és que l'Autoritat Europea en Seguretat Alimentària (EFSA) ha descartat que els aliments siguin transmissors del coronavirus. Per ara, no hi ha evidència que siguin font de contagi, perquè només està demostrat que es pot encomanar per aspiració i no per ingestió.

L'OCU cita un estudi de la Food Safety Science & Research Centre de Nova Zelanda sobre un altre coronavirus, el de la MERS, que pot viure fins a 72 hores en la llet crua (amb la pasteurització, s'inactiva) i un altre coronavirus, fins a 2 dies en enciams.

En qualsevol cas, cal tenir sempre presents les recomanacions de Salut a l'hora de netejar, separar, coure i refredar els aliments.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus AlimentacióConsum
Anar al contingut