A més de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)
A més de la transmissió per l'aire, també es pot produir tocant superfícies (Reuters Nexu Science Comunication)

El virus de la Covid-19 es pot mantenir actiu 3 dies en algunes superfícies

En el cartró pot sobreviure 24 hores i en acer inoxidable o plàstic, 2 o 3 dies

Xavier DuranActualitzat

El coronavirus que causa la Covid-19 és estable durant hores o fins i tot uns pocs dies en algunes superfícies. Així ho afirma un estudi fet per investigadors nord-americans i publicat a la revista "The New England Journal of Medicine".

L'equip, encapçalat per Neeltje van Doremalen, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses de Hamilton (Massachusetts), ha estudiat el temps que el SARS-CoV-2 era detectable i amb potencial infecciós en aerosols i en diversos tipus de superfície, més llises o més poroses. El virus l'expulsaven persones infectades, ja fos tossint o bé tocant objectes.

Els resultats indiquen que en aerosols sobreviu fins a 3 hores, en coure fins a 4 hores, en cartró fins a 24 hores i en acer inoxidable o plàstic fins a 2 o 3 dies.

Això implica que a part de la transmissió per l'aire també es pot produir tocant superfícies. I, per tant, s'han d'extremar les mesures higièniques encara que no s'hagi tingut contacte proper amb alguna persona que pugui tenir el virus.
 

Comparant-lo amb el virus de la SARS (SARS-CoV-1), que va causar la síndrome respiratòria aguda greu el 2002 i 2003, s'ha vist que tenen un comportament similar quant a la supervivència en superfícies. Per això els ha sorprès que s'hagi controlat bé la SARS –no n'hi ha hagut cap cas des del 2004– i, en canvi, el nou virus s'hagi escampat tant per tot el món.

Una explicació pot ser que el SARS-CoV-2 el transmeten persones infectades que encara no tenen símptomes i no prenen precaucions.

Per això, els autors acaben recomanant, a més de les mesures ja conegudes –evitar el contacte amb persones infectades, estar-se a casa si es contrau el virus, no tocar-se ulls, nas o boca– netejar i desinfectar els objectes i superfícies que es toquen sovint.

Els investigadors no creuen que en la roba el virus es mantingui actiu gaire temps. També alerten que les mesures s'han fet en condicions de laboratori i que els resultats poden ser diferents segons les condicions ambientals.

ARXIVAT A:
Coronavirus Ciència
Anar al contingut