Un gos darrere d'una porta a Montcada i Reixac (ACN/Albert Segura)
Un gos darrere d'una porta a Montcada i Reixac (ACN/Albert Segura)

Els condemnats per maltractar animals no podran tenir la custòdia dels fills

La modificació del Codi Civil de Catalunya preveu que, en cas de separació, una mascota es quedi amb el membre de la parella que hi tingui un vincle emocional més estret

Les persones condemnades per maltractament a animals no podran tenir la guarda dels fills menors en cas de separació.

El Departament de Justícia ha enllestit una modificació del Codi Civil de Catalunya que preveu que els maltractadors d'animals es quedin sense la custòdia dels fills si hi ha una separació.

El jutge no podrà atribuir la guarda dels menors al progenitor contra el qual s'hagi dictat sentència ferma per delictes contra els animals. En una entrevista amb l'ACN, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, assenyala que "qui maltracta un animal és candidat a maltractar":

"Una persona maltractadora maltracta animals, maltracta dones, maltracta fills."

Un gos malvivint en un descampat d'Albinyana
Un gos malvivint en un descampat d'Albinyana (ACN)

Ciuró explica que, amb aquesta reforma, el govern vol donar "eines als jutges a l'hora de decidir i elements als advocats perquè en els convenis reguladors i a les demandes al·leguin aquests fets":

"Si aquella persona ha estat maltractadora d'animals, això pot repercutir en la vida amb els fills. Si hi ha sentència ferma, pot comptar que no en tindrà la custòdia."

L'actual Codi Civil català reconeix que els animals no es poden considerar béns materials o coses, sinó que s'han de considerar éssers vius amb sensibilitat física i psíquica, tenen estatus jurídic i estan sotmesos a una protecció especial.

"Ens agrada parlar de drets dels animals, necessitats afectives, psíquiques i emocionals", assegura Ciuró.

Un gos en condicions pèssimes, rescatat a Santa Coloma de Farners
Un gos en condicions pèssimes, rescatat a Santa Coloma de Farners (ACN)

Custòdia per al que tingui més vincles amb l'animal

Tenint en compte que la majoria de disputes sobre la tinença d'animals de companyia sorgeixen quan hi ha separacions de parella, per primer cop es fixen criteris per resoldre aquests conflictes sobre la titularitat o tinença dels animals.

L'avantprojecte també preveu que l'animal de companyia no s'atribuirà directament a qui en sigui el propietari, sinó al membre de la parella que hi tingui un vincle emocional més estret. Una decisió que es pren pensant en el benestar de l'animal.

En el conveni regulador, el jutge no només establirà qui es queda amb l'animal, sinó també com es reparteix el temps de convivència, qui s'encarrega de la cura i com es reparteixen càrregues com la pensió alimentària o les despeses mèdiques.

Qui es queda l'animal si mor la persona que se'n fa càrrec

Una altra novetat és que els propietaris o cuidadors dels animals podran incloure al testament qui volen que se'n faci càrrec quan morin.

El Codi Civil també especifica que, si no hi ha testament, l'animal es donarà als hereus de la persona propietària. Si no se'n fan càrrec, la mascota es donarà a l'administració o centre encarregat de la cura d'animals de referència.

La modificació del Codi Civil ja està enllestida i el consell executiu preveu aprovar-la a principis de tardor. Posteriorment anirà al Parlament, que l'haurà d'aprovar definitivament.

El Congrés dels Diputats va aprovar el mes de desembre passat la modificació del Codi Civil espanyol, que estableix que els animals són éssers amb sentiments i apunta què passa amb la mascota en cas de separació o herència.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut