La commemoració de l'1-O s'ha fet en aquelles escoles on hi va haver càrregues policials
La commemoració de l'1-O s'ha fet en aquelles escoles on hi va haver càrregues policials

Els actes tornen a les escoles per commemorar el cinquè aniversari de l'1-O

En la vigília del Primer d'Octubre, s'han organitzat actes i concentracions en escoles i centres on hi va haver càrregues policials durant el referèndum

RedaccióActualitzat

La vigília de l'1-O ha tornat a les escoles. Com va passar fa cinc anys --tot i que en molt menor escala-- s'han organitzat actes en centres educatius i poliesportius per commemorar la data.

S'han fet actes en diverses escoles i instituts on hi va haver algunes de les actuacions policials més contundents el 2017: A la Ràpita, a l'institut Jaume Balmes de Barcelona, a Sant Julià de Ramis, a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida, a l'escola Castell de Dosrius, a l'escola de Callús i al pavelló poliesportiu de Roquetes, entre d'altres.

Al pavelló poliesportiu de Roquetes, un centenar de persones s'hi han aplegat per recordar les càrregues que van deixar una desena de ferits. 

Callús, al Bages, s'ha recordat l'alcalde d'aleshores, Joan Badia, mort fa dos anys i a qui la Guàrdia Civil va empènyer i el va fer caure a terra quan mirava de parlar-hi.


Allà també es va agredir altres veïns. Tant a Callús com a Fonollosa, encara hi ha causes obertes contra les forces de l'Estat pels ferits del primer d'octubre. 

Al Maresme, a Dosrius i Canyamars, l'acte s'ha fet a l'escola Castell, aquell dia l'únic col·legi electoral de la població. L'exalcalde va ser un dels que van sortir més malparats de les càrregues. Ulleres trencades, cops de porra en diverses parts del cos i collaret cervical.

L'acte a Dosrius
L'acte a Dosrius (CCMA)

Al poble, encara viuen expectants a la finalització d'alguns procediments judicials creuats. Tant de 25 ferits, contra la Guàrdia Civil, com de la Guàrdia Civil contra l'exalcalde i un exregidor.

A Lleida, l'Escola Oficial d'Idiomes ha estat el punt escollit. Fins allà ha arribat una marxa de vehicles procedents de diverses poblacions. La plataforma antirepressiva de Ponent ha llegit un manifest i després s'ha fet un col·loqui.

 

També s'ha fet una concentració a Sabadell, a l'escola Nova Llar, on la policia no va acabar trobant les urnes, amagades pels votants, però va deixar destrosses en bona part de les instal·lacions.

I a Sant Julià de Ramis s'ha recordat com la violència policial va impedir el vot, entre d'altres, a l'expresident Carles Puigdemont. Allà sí que van aconseguir endur-se les urnes. És un dels actes del Consell de la República.

L'acte a Sant Julià de Ramis
L'acte a Sant Julià de Ramis (CCMA)

A Girona, la plataforma unitària Girona Vota ha convocat una marxa que recorrerà tres centres educatius que van ser seus electorals durant el referèndum: l'escola Verd, l'escola Joan Bruguera i l'escola Eiximenis.

Els actes han continuat durant tota la jornada arreu del país.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut