Brussel·les

El trànsit aeri comença a normalitzar-se a París i Brussel·les

Centenars de viatgers han passat la nit de Nadal als aeroports de París i Brussel·les a causa de les fortes nevades, encara que la situació s'ha anat normalitzant al llarg del dia de Nadal, almenys en les principals vies de transport. Entre 500 i 700 persones han hagut de passar la nit a l'aeroport internacional de Brussel·les i 200 més han quedat bloquejades a l'aeroport parisenc Charles De Gaulle a causa de la neu i el gel, que han reduït considerablement la capacitat operativa dels dos aeròdroms. La Creu Roja i el Ministeri de Defensa belgues han instal·lat centenars de llits, i les aerolínies han repartit menjar i beguda als viatgers que no van poder arribar a temps de celebrar el sopar de Nadal amb les seves famílies.

Actualitzat
Al llarg del dia el trànsit aeri a l'aeroport internacional de Brussel·les ha recuperat pràcticament la normalitat, i només hi ha hagut algunes cancel·lacions a destinacions afectades per la neu. El transport per carretera ha començat també a recuperar-se dels efectes del fred, tot i que encara persisteixen dificultats al sud del país. El gel complica la circulació a la major part de Valònia, encara que els autobusos públics han tornat a circular després de no poder fer-ho ahir. Es preveu, de tota manera, que ho facin amb limitacions al llarg de tot el cap de setmana.

A París el secretari d'Estat de Transports, Thierry Mariani, s'ha desplaçat personalment a l'aeroport Charles de Gaulle per comprovar "in situ" la situació de les 200 persones que han hagut de passar la nit a les terminals per falta d'alternatives a la suspensió dels seus vols. En total, unes 30.000 persones no van poder agafar l'avió que tenien previst o ho van fer amb grans retards després de l'anul·lació de més de 400 vols al principal aeroport parisenc. Avui els aeroports de París funcionen ja pràcticament amb normalitat, després d'aconseguir el líquid per netejar el gel dels avions, qüestió que havia estat l'origen de moltes anul·lacions i que s'ha solucionat amb l'arribada de diversos carregaments en avió des de Berlín i els Estats Units.

Tot i la millora en el trànsit aeri, una desena de departaments del nord-est de França estan en alerta taronja per les nevades i temperatures molt baixes, que podrien arribar puntualment als 15 graus sota zero en les pròximes hores. A la regió de París i després de les successives prohibicions de circulació de camions per impedir bloquejos per la neu que han causat problemes de proveïment, les autoritats han permès que circulessin excepcionalment.

La companyia ferroviària francesa SNCF ha anunciat retards de 30 a 40 minuts per als trens d'alta velocitat Eurostar (que connecten París amb Londres) i els Thalys (que van de París a Brussel·les, Amsterdam i Alemanya), així com algunes supressions en aquestes connexions. També hi havia retards de dues hores per a altres trens internacionals de línies amb Bèlgica, Alemanya i Holanda, països particularment afectats pel temporal de neu.

A Alemanya les fortes nevades caigudes durant la nit de Nadal han convertit en impracticables les carreteres a bona part del país, encara que el trànsit ferroviari i aeri ha començat a normalitzar-se. A mitja tarda, a Frankfurt s'havien cancel·lat 40 vols, el que comparat amb el que va passar en dies anteriors era un bon balanç. La companyia de ferrocarrils Deutsche Bahn va restablir també el servei en gairebé tots els trajectes, excepte els del litoral.

L'illa de Rügen, al Bàltic, ha quedat sota una espessa capa de neu i el pont que la connecta per terra va quedar tallat després del temporal de neu amb forts vents al litoral nord del país. A Aquisgrà, al costat de la frontera amb França, les autoritats locals han optat per suspendre tot transport públic, inclosos els autobusos urbans. A tot el país el cos de bombers ha hagut de redoblar els efectius per alliberar de neu les teulades, entre elles les d'algunes esglésies i edificis públics, per por que s'enfonsessin pel pes acumulat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut