La declaració la fet el Comitè del Patrimoni Immaterial de la UNESCO, que s'ha reunit aquesta setmana a Rabat (Europa Press/Campaners d'Al…
La declaració la fet el Comitè del Patrimoni Immaterial de la UNESCO, que s'ha reunit aquesta setmana a Rabat (Europa Press/Campaners d'Albadia)

El toc manual de campanes, nou patrimoni immaterial de la humanitat

La Unesco ha declarat que el característic repic de les campanes s'ha mantingut al llarg dels segles com un llenguatge universal i una part de la identitat col·lectiva dels pobles

El toc manual de campanes és tota una tradició als pobles arreu de Catalunya i també d'Espanya. Un so que ha contribuït a estructurar la vida local en el pas dels segles.

Aquest dimecres, aquesta tradició ha fet un pas endavant i ha estat proclamada patrimoni immaterial de la humanitat. Ho ha fet el Comitè del Patrimoni Immaterial de la Unesco, reunit a Rabat.

 

El document afegeix que persones de totes les edats, gèneres, procedències i nivells socioeconòmics d'Espanya s'identifiquen amb el so de les campanes, que estan associades a les festes de més de 8.000 municipis.

Davant aquesta fita, l'ambaixador espanyol a la Unesco, José Manuel Rodríguez Uribes, ha agraït a les associacions de campaners de tot Espanya que continuïn conservant aquesta tradició.

Uribes ha afirmat que les associacions "representen un gran llegat històric, que és exemple de memòria, història, tradició i comunicació".

Actualment, el toc manual de campanes té el suport d'associacions de campaners voluntaris, aficionats que actuen de manera solitària i en els sagristans.


S'ha creat un ampli repertori comunicatiu

A l'acte de la Unesco a la capital del Marroc han viatjat les agrupacions de campaners de Palència, Albaida, Utrera i Zamora.

Antonio Berenguer, coordinador dels campaners d'Albaida, al País Valencià, ha afirmat que el toc manual de campanes és un llenguatge ric i divers, amb característiques pròpies de cada regió.

Segons la Unesco, en el món campaner existeixen una gran varietat de sons, determinats per la tècnica, com el repic, el volteig o el mig volteig. També existeixen més de 30 tonalitats.
 

Els tipus de tocs de campana venen determinats per les habilitats dels campaners i les característiques físiques i propietats acústiques de les campanes, torres i campanars. Això ha fet que el toc tingui un ampli repertori comunicatiu, tant en l'àmbit religiós com en el cívic.

Per les agrupacions de campaners, el toc manual de campanes "és el paisatge sonor dels nostres pobles", a més de ser un mitjà de comunicació carregat d'emocions.

Berenguer ha declarat que les campanes "sempre comuniquen algun missatge", com per exemple actes festius o inusuals, com els funerals.

"Els tocs manuals de campanes sempre comuniquen algun missatge, són sempre immediats i objectius i fan saber als vilatans quina hora del dia és. També alerten a la població, anuncien les festes, la devoció, la pena i el comiat."

 
Un bé cultural a Catalunya

El so de les campanes també és un llenguatge universal que uneix pobles, països i continents. També marca "una identitat pròpia", ha afegit Antonio Berenguer en el seu discurs a Rabat.

Com indica la Unesco, el toc manual de campanes s'ha mantingut al llarg dels segles com a part de la identitat col·lectiva de les seves comunitats.

Catalunya no n'és una excepció. A Banyoles, l'ajuntament va declarar el so de les campanes com a bé cultural per protegir-lo de les queixes d'un propietari turístic.

A Cervera, per exemple, existeixen més de trenta campaners. Tot i que els quarts i les hores estan mecanitzats, els voluntaris s'enfilen al campanar de la localitat per tocar les campanes quan hi ha un acte festiu, una alerta d'incendi o un enterrament.

Josep Mas fa prop de 30 anys que toca les campanes i anuncia que el pròxim toc manual de campanes a Cervera es farà per celebrar Santa Bàrbara, patrona dels campaners. Un toc que, segons la tradició, desfeia els núvols que portaven pedra i amenaçaven la collita dels camperols de la zona.

"El pròxim toc de campanes a Cervera es farà diumenge per celebrar Santa Bàrbara, patrona dels campaners. Fins aquí dalt del campanar hi pujaran una dotzena de persones per interpretar el toc del temps."


La declaració de la Unesco no és la meta final

Les associacions de campaners que han configurat la candidatura d'Espanya diuen que la declaració del toc manual de campanes com a patrimoni immaterial de la Unesco encara no és la meta final, sinó el punt de partida.

El seu objectiu és que cada cop més municipis de tot Espanya recuperin el toc manual de campanes.

Per aconseguir-ho, les agrupacions demanaran al Ministeri de Cultura i Esports un Pla Nacional de Salvaguarda del Toc Nacional de Campanes.

 

ARXIVAT A:
CulturaPatrimoniEsglésia
Anar al contingut