Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional
Madrid

El TC multa amb 12.000 euros diaris els membres de la sindicatura i un càrrec del govern

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat imposar multes diàries de 12.000 euros als cinc membres de la Sindicatura Electoral del referèndum.

En una altra resolució, ha imposat la mateixa multa diària a dos càrrecs de la Generalitat: Josep Maria Jové, secretari del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. Jové és un dels detinguts aquest dimecres en la macrooperació de la Guàrdia Civil. Pel que fa a Vidal, està investigada en la mateixa causa.

Montserrat Vidal i Roca, cap d'Àrea de Processos Electorals de la Generalitat, li imposa 6.000 euros diaris. Per als síndics provincials, nomenats pels membres de la sindicatura, la multa també és de 6.000 euros.

En tots els casos es tracta de sancions que busquen imposar el compliment de les sentències del TC i que es mantindran diàriament mentre els afectats no les acatin.

El tribunal va donar 48 hores als síndics per cessar la seva activitat i els va advertir que, si no ho feien, els aplicaria el polèmic article 92 per primera vegada, reformat pel PP el 2015.

Tres magistrats han fet un vot concurrent sobre la imposició de les multes. Els síndics, alguns dels quals encara no n'havien estat notificats, van presentar un recurs de recusació contra els magistrats que encara no té resposta.

En el seu vot particular concurrent, els magistrats Valdés, Xiol i Balaguer assenyalen que la complexa situació política que ha portat a la imposició de les multes coercitives "pot situar el Tribunal Constitucional en la representació d'un paper que desdibuixa la seva naturalesa primària".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut