La portaveu del govern espanyol defensa la "legalitat i la utilitat" dels indults

El govern espanyol diu que els indults als líders del procés són "legals i útils"

Aragonès critica que el Suprem hagi acceptat uns recursos que ja van ser denegats per la mateixa sala, on han canviat dos magistrats i això ha fet variar les majories

Actualitzat

El govern espanyol dona per fet que no es retiraran els indults als líders del procés. És el que es desprèn de les paraules de la portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, que ha assegurat, en roda de premsa, que s'han atorgat dins de la més estricta legalitat.

"Per descomptat que el govern defensa la legalitat de totes les seves actuacions, de totes. I en el cas dels indults, no només la seva legalitat, sinó també la seva utilitat en favor de la convivència i la recuperació de la normalitat a Catalunya."

Aquesta ha estat la primera resposta oficial del gabinet de Pedro Sánchez després de saber-se que el Tribunal Suprem ha acceptat els recursos contra la llibertat dels 9 líders independentistes del procés presentats per PP, Vox, Ciutadans i desenes d'entitats i particulars, entre els quals hi ha l'exdelegat del govern espanyol Enric Millo.  

El Suprem revisarà ara la concessió d'aquesta mesura de gràcia que els va atorgar el govern espanyol. L'alt tribunal només la pot tombar si es dona un d'aquests supòsits: que s'hagi concedit de manera arbitrària, que tingui un defecte de forma o que els indults no estiguin ben motivats i argumentats. 

El primer pas, però, serà decidir si les totes les parts que han presentat recurs tenien legitimitat per fer-ho o no.

El president Aragonès ha carregat contra PP, Vox i Cs per voler "agreujar el conflicte" (ACN/Jordi Borràs)

Aragonès critica la "politització" del Suprem

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, per la seva banda, ha criticat que el Suprem hagi acceptat uns recursos que ja van ser denegats al gener per la mateixa sala, on han canviat dos magistrats i això ha fet variar les majories.

Pere Aragonès veu el Suprem "altament polititzat", especialment en qüestions sobre Catalunya i creu que "la persecució judicial continua".

El president de la Generalitat també ha carregat contra els partits que han presentat aquests recursos, com PP, Vox i Cs, a qui acusa de voler agreujar el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol.

"Hi ha partits que treballen per empitjorar les coses, que treballen per no resoldre el conflicte sinó per agreujar-lo, i en aquest cas PP, Vox i Cs treballen clarament en aquesta línia. El desig i la voluntat és que les seves pretensions siguin desestimades en el tribunal."

El president no descarta que es repeteixi el "procés ple d'irregularitats" que considera que va ser el judici per l'1-O.


Junqueras i Forcadell asseguren que la "repressió" no els aturarà

Entre els afectats, el primer a reaccionar ha estat Oriol Junqueras que ha assegurat, en una piulada al seu compte de Twitter, que de la presó en van sortir "més forts i més convençuts" i que així es mantindran "encara que ens amenacen de tornar-hi".


També Carme Forcadell ha assegurat que no es rendiran: "La repressió continua, la nostra lluita també, ha escrit, l'expresidenta del Parlament, també per Twitter.


Josep Rull qualifica la decisió de "venjança"

L'exconseller de la Presidència, Jordi Turull, assegura que després de la decisió del Suprem d'acceptar els recursos contra els indults "segueixen essent més fortes les conviccions i el compromís que les seves injustícies", mentre que l'exdiputat i exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha qualificat la decisió del Suprem de "venjança" i l'ha comparat amb l'actitud del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.


Per la seva banda, Dolors Bassa, exconsellera de Treball, també parla de "revenges", i diu que seguirà defensant l'amnistia i el dreta a l'autodeterminació "malgrat les amenaces". I l'exconseller d'Afers Exteriors Raül Romeva assegura que seguirà "lluitant per la llibertat del nostre país".


Pel que fa a les entitats independentistes, Òmnium ha assegurat que "amb indults o sense" no s'aturarà fins a aconseguir "la llibertat" de Catalunya. El seu president, Xavier Antich, ha defensat que no van lluitar "per sortir de la presó, sinó per enfortir la lluita per la independència", i creu que la decisió del Suprem deixa molt clares "les prioritats del regne d'Espanya i tot el que els seus poders estan disposats a vulnerar per protegir-les."

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàIndults
Anar al contingut