El "shutdown" més llarg de la història als EUA: 22 dies de tancament administratiu
Donald Trump en una visita a la zona fronterera amb Mèxic aquest divendres (Reuters)
Estats Units

El "shutdown" més llarg de la història als EUA: 22 dies de tancament administratiu

Donald Trump es manté inflexible sobre la necessitat de construir el mur a la frontera amb Mèxic

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte farà 22 dies del tancament parcial de l'administració nord-americana. Es converteix així en el "shutdown" més llarg de la història dels Estats Units, al costat del 21 dies de rècord que fins ara tenia el de l'any 1995, sota la presidència del demòcrata Bill Clinton.

El tancament parcial de l'administració afecta directament 800.000 empleats de l'administració, que han deixat de cobrar la nòmina. Uns treballadors sense sou que ja s'han començat a mobilitzar.

 

El president nord-americà fins ara s'ha mostrat inflexible sobre la necessitat de construir el mur a la frontera amb Mèxic i continua intransigent a l'hora de mantenir el "shutdown" si no aconsegueix fons per finançar-lo. Donald Trump no renuncia a la construcció del mur, i els demòcrates, que tenen majoria a la cambra baixa, no estan disposats a donar-li el finançament per fer-lo.

Trump diu ara que, de moment, no declararà una emergència nacional pel mur fronterer amb Mèxic. Aquesta ha estat l'amenaça del president nord-americà des del començament del "shutdown".

 

Segons Donald Trump, la majoria dels nord-americans entenen la seva postura. I per calmar els ànims dels treballadors de l'administració, assegura que, un cop els demòcrates cedeixin i aprovin el finançament del mur, tots tornaran a cobrar el sou immediatament.

"Aquest matí he llegit que molta gent diu que el president està fent el correcte, encara que a curt termini ens afecti. Com sabeu, acabem d'aprovar un decret que signaré al Congrés per garantir que tothom cobra immediatament quan això es resolgui."

Però la crisi amenaça els funcionaris i les seves famílies. Alguns han començat a buscar feines temporals d'uns quants dies per sortir del pas. Pateixen perquè ningú no els diu quant de temps s'allargarà aquesta situació i quan podran tornar a la feina.

L'aturada de l'administració està tenint impacte a tots els nivells. Un exemple és la paperassa que cal fer per abans de celebrar un matrimoni, unes gestions que ara han quedat aturades. Fins al punt que algunes parelles que tenien previst casar-se aquests dies ho han hagut de fer sense tenir la llicència matrimonial.

És el cas de Claire O'Rourke, una "núvia alegal" per culpa del "shutdown":

"A la pràctica, sense una llicència de matrimoni durant el tancament, no hem pogut firmar cap certificat legal. Per tant, tindrem una festa fantàstica, però no estarem legalment casats a Washington DC fins que no tinguem la llicència."

L'aturada forçosa de l'administració afecta fins i tot el trànsit aeri. Aeroports com el de Miami tancaran els propers dies si no s'aixeca el tancament, perquè cada cop més treballadors decideixen quedar-se a casa.

I, mentrestant, Trump comença a preparar el terreny per declarar l'estat d'emergència a la frontera amb Mèxic. No ho vol fer immediatament, però ja ha sondejat la possibilitat de desviar per al mur fons destinats a pal·liar catàstrofes, cosa que obriria una nova polèmica.

"Crisi humanitària a la frontera sud. Acabo de tornar-ne i la situació és pitjor del que ningú es podria imaginar. És una invasió!  Els demòcrates Chuck i  Nancy no saben que dolent i perillós que és per al nostre país..."

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut