Manifestació històrica a Hong Kong per la llei d'extradició a la Xina

Creuen que el projecte de llei dona mans lliures a Pequín per actuar contra la dissidència i recular en l'autonomia del territori

RedaccióActualitzat

Desenes de milers de persones s'han manifestat a Hong Kong contra la proposta de llei d'extradició que permetria a Pequín accedir a suposats fugitius per portar-los a territori xinès i jutjar-los.

L'anomenat bloc pandemocràtic han mostrat el seu desacord per la tramitació d'un projecte de llei que obriria les extradicions d'aquesta regió autònoma a la Xina, creuen que la llei suposaria recular una mica més en la ja malmesa autonomia del territori.

 

La intenció del govern de Hong Kong de canviar les lleis d'extradició ha tingut com a resposta una de les mobilitzacions més grans que ha viscut mai aquesta regió semiautònoma de la Xina. La raó és que el projecte gairebé dona mans lliures a Pequín per actuar contra la dissidència.

Man-Kei Tam, director d'Amnistia Internacional Hong Kong, explica que els preocupa la detenció dels activistes pels dret humans:

"El govern xinès pot utilitzar càrrecs no polítics per perseguir o fins i tot detenir els activistes pels drets humans a la Xina, i als ciutadans de Hong Kong els preocupa que se'ls pugui aplicar el mateix tractament si existeix un acord d'extradició."

 

També hi ha hagut fortes crítiques de juristes, i de sectors econòmics i diplomàtics que veuen perillar el prestigi de la capital financera d'Àsia.

Uns tres mil professionals del dret van marxar silenciosament aquesta setmana fins a la seu del govern de Hong Kong per expressar el seu rebuig a la llei.(Reuters)

 

Un clam massiu contra el projecte de llei d'extradició

A les protestes s'han sentit consignes com "Oposeu-vos a l'extradició a la Xina!", "Rebutgeu la malvada llei!" o "Carrie Lam, dimiteix!" en referència a la cap de l'executiu hongkonguès.

 

Claudia Mo, membre del bàndol opositor del Consell Legislatiu de Hong Kong, ha assegurat que Pequín els vol obedients i agraïts i que la vol convertir en una de les seves nombroses ciutats:

"Pequín s'ha anat impacientant amb Hong Kong des del nostre moviment dels paraigües de fa cinc anys. Ens veu com un adolescent rebel que no aprèn a ser agraït i obedient."

La nova llei es va proposar al febrer i podria fer-se efectiva aquest juliol.

El règim comunista es va comprometre l'any 1997, quan la sobirania de Hong Kong li va ser retornada de mans de Londres, a mantenir el sistema deixat pels britànics fins l'any 2047, tot i que la pressió de Pequín sobre l'arxipèlag augmenta progressivament.

ARXIVAT A:
XinaHong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut