Escola en català
L'ONU posa en qüestió les sentències del TSJC que limiten el català a l'escola(3cat)

El relator de l'ONU mostra preocupació per les sentències contra la immersió lingüística

Fernand de Varennes considera que la immersió és un model d'èxit i que l'ús del castellà ja està garantit

Les Nacions Unides insten el govern espanyol a pronunciar-se sobre les sentències del TSJC en contra de la immersió lingüística i si són compatibles amb la legislació internacional. Així ho ha expressat el relator especial de l'ONU per als afers de les minories, Fernand de Varennes, com a resposta a set entitats, entre les quals hi ha Plataforma per la Llengua, i diversos sindicats, que es van unir per informar-lo sobre les sentències contra la immersió lingüística.

El relator pensa que aquestes sentències podrien suposar una "greu tendència per al grup lingüístic minoritari català en limitar l'educació en llengua catalana" i afegeix que la immersió és considerada un model d'èxit per la Unesco i que l'ús del castellà ja està garantit.

"Reduint l'ús de la llengua catalana en l'exitós programa d'immersió a Catalunya es podria córrer el risc que els nens i alumnes d'entorns castellanoparlants no aprenguessin bé el català, per ser una llengua minoritària. Com que el castellà és la llengua majoritària al país, el seu ús quotidià i la seva exposició ja estan garantits i són privilegiats."

El relator recorda que aquesta qüestió ja es va plantejar en el seu informe del 2019, en una visita oficial a Espanya, i afegeix que en els últims anys "la interpretació judicial i altres esdeveniments han provocat, en general, un augment dels obstacles en l'ús de les llengües minoritàries en una sèrie de serveis públics".

El relator va demanar al govern espanyol que respongués en un termini de dos mesos, que ja s'ha exhaurit.


A partir d'ara, destaca Plataforma per la Llengua, les eventuals respostes hauran d'arribar al nou relator, el suís Nicolas Levrat.

Constitució i legislació internacional

De Varennes fa pública la "preocupació" per la compatibilitat d'aquestes sentències del TSJC amb la legislació internacional i els tractats de drets humans i de les minories subscrits per l'estat espanyol. I també demana al govern espanyol que adopti "totes les mesures necessàries per protegir els drets i llibertats de les persones mencionades" per evitar-ne la discriminació

Finalment, fa esment que l'article 14 de la Constitució, sobre la igualtat davant la llei, no menciona la llengua com un dels motius prohibits de discriminació, "com recullen els tractats de drets humans de les Nacions Unides", diu De Varennes. Un fet que "podria ser motiu de preocupació en relació amb el marge que deixa a possibles pràctiques discriminatòries contra les minories lingüístiques", afegeix.
 

 

ARXIVAT A:
Drets humansCatalà TSJCONUGovern espanyol
Anar al contingut