Madrid

El PP adverteix que Zapatero s'està rendint davant ETA i l'acusa de negociar amb la banda quan encara assassinava

Dit i fet. El Partit Popular va avisar que portaria "permanentment" el procés de pau al Congrés i al Senat, i ho ha complert al cap de dos dies. A la cambra alta Pío García Escudero ha acusat el president espanyol de mantenir negociacions amb ETA dos anys abans de guanyar les eleccions, mentre es firmava la llei de partits que va permetre il·legalitzar Batasuna, i mentre la banda assassinava el militant socialista, Joseba Pagazurtundua. Zapatero s'ha indignat en silenci i ha demanat autocrítica al PP. Però els de Mariano Rajoy hi han tornat a la tarda, al Congrés. Allà, Rajoy ha dit que el govern és a punt de rendir l'estat de dret als terroristes després de la rebaixa de condemna a l'etarra De Juana Chaos.

Actualitzat

El procés de pau al País Basc ha capitalitzat la cita que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, tenia aquest dimecres al Senat i al Congrés. Els populars ja van advertir dilluns que portarien el tema a la cambra alta, la baixa i al Parlament basc de manera "permanent". Aquest dimecres ja ho han fet. Rodríguez Zapatero ha escoltat impertèrrit les acusacions del portaveu del PP al Senat, Pío García Escudero, sobre el fet que el PSOE estigués en contacte amb ETA l'any 2002, mentre se signava la llei de partits que va permetre la il·legalització de Batasuna, i mentre la banda assassinava el militant socialista Joseba Pagazurtundua.

La reacció d'un Zapatero visiblement indignat ha estat taxativa: el silenci. El president del govern s'ha limitat a dir que tots els esforços de diàleg valen la pena i ha anunciat que gràcies al procés obert, la pau s'acosta cada vegada més. El PP no n'ha tingut prou, i Pío García Escudero, s'ha esplaiat, a més, a demostrar que és Batasuna qui marca l'agenda del govern i que des que ETA va anunciar l'alto el foc, l'Estat també ha entrat en treva. Zapatero no ha volgut contestar aquestes acusacions, assegurant que algunes coses preferia considerar que no les havia sentit.

Rajoy afegeix llenya al foc

El president dels populars també ha ficat el dit a la llaga en la sessió de control que s'ha fet al Congrés. A la cambra baixa, Mariano Rajoy, ha incidit en la polèmica arran de la rebaixa de condemna a l'etarra Ignacio de Juana Chaos que es planteja el fiscal general de l'Estat i ha demanat explicacions al president espanyol. Rajoy ha demanat el cessament del fiscal Cándido Conde-Pumpido i ha acusat Zapatero d'estar a punt de rendir l'estat democràtic a una organització terrorista. Zapatero ha respost assegurant que respecta les decisions del poder judicial i ha dit que durant el govern del PP també hi va haver excarceracions i rebaixes de penes a etarres.

D'altra banda, si el PP arribés al govern espanyol en les eleccions del 2008, tots els passos que s'haguessin fet en el procés de pau que està impulsant el govern Zapatero quedarien suspesos. Ho ha tornat a deixar clar Ángel Acebes al Congrés. 

Tot plegatha coincidit el mateix dia que un membre del govern basc ha reconegut obertament que els contactes entre la Moncloa i ETA ja han començat. Segons Javier Madrazo, conseller d'Habitatge i Afers Socials del govern basc, està en preparació tècnica, és a dir, diu que ja existeixen contactes entre ETA i la Moncloa per dur a terme els primers contactes oficials.

D'altra banda, durant la sessió de control, Zapatero ha anunciat la convocatòria, al desembre, de la conferència de presidents. No n'ha especificat el dia, però sí que ha dit que a petició d'alguns dirigents autonòmics un dels temes centrals serà l'aigua.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut