Catherine Deneuve i Juliette Binoche, a l'estora vermella del festival (Reuters)
Catherine Deneuve i Juliette Binoche, a l'estora vermella del festival (Reuters)

El cas de violació de Polanski el 1977 marca l'inici de la Mostra de Venècia

La presidenta del jurat diu que no assistirà a la projecció del film perquè el director de cinema està condemnat per violació

Actualitzat

Comença una nova edició del Festival de Cinema de Venècia, i ho fa amb polèmica.

La presidenta del jurat, Lucrecia Martel, ha anunciat que no anirà a la gala de "J'accuse", l'últim film de Roman Polanski.

Es tracta d'una versió del polèmic director sobre el cas Dreyfus, l'oficial jueu acusat de traïció per haver espiat per a Alemanya i condemnat a cadena perpètua a la Guaiana Francesa, un escàndol polític que va dividir França a finals del segle XIX, en un clar paral·lelisme amb la seva situació personal.

Martel considera que és bo que la pel·lícula sigui al festival pel diàleg que planteja, però no hi anirà en solidaritat amb les víctimes d'abusos sexuals. Polanski té pendent una ordre de recerca i captura, als Estats Units, per la violació d'una menor, el 1977.

"No assistiré a la gala de Polanski perquè represento moltes dones que estem lluitant a l'Argentina per qüestions com aquesta; no em ve de gust posar-me dreta i picar de mans."

 

Roman Polanski, en una imatge d'arxiu (Efe)

Polanski no hi serà, però segurament la seva dona, Emanuelle Seigner, sí que hi anirà, i ell hi podria assistir per videoconferència.

Martel ha confessat que li ha resultat difícil prendre una decisió sobre la seva participació en el jurat i que ha tingut en compte que la víctima considera el cas tancat.

"No separo l'obra de l'home, però crec que la seva pel·lícula mereix una oportunitat per les reflexions que planteja."

La tensió ha estat palpable en la roda de premsa en què Martel ha fet aquestes declaracions ja que al costat hi tenia el director de la mostra, Alberto Barbera, que defensa el contrari.

"Estic convençut que s'ha de diferenciar entre l'artista i l'home. La història de l'art és plena de persones que han comès crims però no per aquesta raó deixem de considerar les seves obres."

En un comunicat posterior a la conferència amb periodistes, Lucrecia Martel ha volgut matisar que no té prejudicis per la pel·lícula de Polanski, i diu que l'avaluarà com qualsevol altra a competició.

"Si tingués algun prejudici, hauria renunciat al meu deure com a presidenta del jurat."

 

La directora argentina i presidenta del jurat de la Mostra de Venecia, Lucrecia Martel (Efe)

La 76 edició de la Mostra de Cinema de Venècia ha començat aquest dimecres amb la projecció "La verité", un drama mare-filla del japonès Hirokazu Koreeda, interpretada per Catherine Deneuve i Juliette Binoche.

Brad Pitt (Reuters)

A "Ad astra", es veurà Brad Pitt en una missió a l'espai a la recerca del seu pare, Donald Sutherland.

S'espera amb gran expectació "Joker", sobre com va néixer un dels malignes més importants del còmic i de la història del cinema, i enemic mortal de Batman. El Joker està interpretat per Joaquim Phoenix i Robert de Niro.

Altres títols que es veuran al certamen són "The laundromat", dirigida per Steven Soderberg, sobre els papers de Panamà, amb presència d'Antonio Banderas, Meryl Streep i Gary Oldman. "Adults in the room", en què Costa Gavras adapta el llibre de Yanis Varoufakis on reconstrueix les negociacions entre la Unió Europea i Grècia durant la crisi del 2015.

També hi ha pel·lícules amb presència espanyola: "Wasp Network", del francès Olivier Assayas, amb Penélope Cruz i Leonardo Sbaraglia; "Madre", de Rodrigo Soro-goyen, el director d'"El reino"; i "Zumiriki", d'Oskar Alegría, la història d'un nàufrag als Pirineus.

Scarlett Johansson també es passejarà per la catifa vermella per presentar "Marriage story", drama en què una parella intenta trencar el seu matrimoni sense fer mal al seu fill.

Serà el segon any que la Mostra, a diferència de Canes, obre les portes a plataformes com Netflix i HBO. De fet, aquesta última hi presentarà "The new pope", el retorn de Paolo Sorrentino, que dona continuació a la sèrie "The young pope".

El festival continua lluny de la paritat. Alberto Barbera, el seu director, no vol ni sentir parlar de quotes. I dels 21 directors que aspiren al Lleó d'Or en aquesta edició, només dos són dones.

Una d'elles és Haifaa al-Mansour, la directora del film "The perfect candidate", en què, precisament, una jove científica fa front a les normes masclistes que imperen a l'Aràbia Saudita.

Com ja s'havia anunciat, Pedro Almodóvar rebrà el Lleó d'Or honorífic.

 

 

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut