Kíev

El partit del president Zelenski arrasa en les legislatives a Ucraïna

Volodímir Zelenski ha aconseguit el 43,9% dels vots i pretén fer coalició amb el partit del rocker Vakartxuk

RedaccióActualitzat

El flamant president Volodímir Zelenski arrasa en les legislatives a Ucraïna i s'apropa a la majoria absoluta.

El partit de l'excomediant i candidat revelació en els comicis presidencials del mes d'abril, Servidor del Poble, ha aconseguit un 43,9 dels vots, cosa que el col·loca a un pas de la majoria absoluta.

El segon partit més votat d'aquestes eleccions anticipades és el prorús Plataforma Opositora per la Vida, que aconsegueix 11,5% dels sufragis, i Solidaritat Europea de l'expresident Petró Poroixenko el 8,9%.

També ha accedit al Parlament l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko amb el 7,6% dels vots.

La gran sorpresa és pel partit Golos del rocker Sviatoslav Vakartxuk, que ha superat la barrera mínima del 5% dels vots que demana la legislació per poder entrar al Parlament. Ha obtingut el 6,3%. Sviatoslav Vakartxuk també és partidari d'una renovació total.

El còmic i el rocker que poden formar govern

En el millor dels escenaris per a Zelenski, el seu partit i el de Vakartxuk sumarien més de la meitat dels vots i podrien formar govern sense necessitat de recórrer a Timoixenko, que aspirava a encapçalar el govern.

Només fer-se públics els sondejos a peu d'urna, Zelenski ha comparegut davant els mitjans a la seu del seu partit i ha insistit que el primer ministre ha de ser un tecnòcrata, un "guru" de l'economia i no un polític de la vella escola com Timoixenko. A més, ja ha convidat Vakartxuk a mantenir consultes per formar govern.

El programa de Zelenski

Les promeses de Zelenski, de 41 anys, són les mateixes que va fer a l'abril: la recuperació econòmica, la lluita contra la corrupció i la millora de les relacions amb Moscou, que manté sota revolta la part oriental del país, la més russòfona.

En aquesta ocasió, la participació ha estat del 49,79%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut