Zelenski amb la seva dona a la seu del partit
Zelenski amb la seva dona a la seu del partit
Kíev

El còmic Zelenski, nou president d'Ucraïna amb una aclaparadora victòria

La victòria de Zelenski s'explica pel cansament d'una població a causa de la crisi econòmica i l'enquistament del conflicte bèl·lic a l'est del país, controlat per milícies pro russes

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge, el candidat revelació i favorit a les enquestes, l'actor Volodímir Zelenski, s'ha convertit en el president real del país, després d'haver interpretat aquest paper en una sèrie de televisió.

Zelenski, de 41 anys, que disputava el lloc a l'actual mandatari, Petró Poroixenko, al poder des de la revolució de Maidan, ha guanyat la segona ronda de les eleccions presidencials. Els sondejos a peu d'urna li atorguen una victòria rotunda.

Volodímir Zelenski hauria obtingut gairebé el 73% dels vots i 25% el seu rival.

"Prometo que no us trairé a cap de vosaltres. I per acabar, encara no soc president i puc dir com a ciutadà d'Ucraïna a tots els països postsoviètics: mireu-nos a nosaltres! Tot és possible!."

 

 

La victòria de Zelenski s'explica pel cansament d'una població a causa de la crisi econòmica i l'enquistament del conflicte bèl·lic a l'est del país, controlat per milícies prorusses.

Zelenski, de còmic a president

Zelenski, protagonista de la sèrie "El servidor del poble", amb 4 anys de durada, dona la vida a un professor d'història que després de convertir-se en una estrella de les xarxes socials arriba a president.

Volodímir Zelenski ha fet una campanya molt poc tradicional i ha seguit amb els seus xous i fent vídeos casolans. Ha tingut molta comunicació directa amb els seus seguidors a la xarxa igual que ho feia el seu personatge de ficció.

El futur nou president ha promès combatre la corrupció i refer el teixit industrial del país i es planteja com a prioritat posar fi a la guerra.

Primera volta

Zelenski, sense experiència en política, es va consagrar ja com a guanyador en la primera volta el 31 de març amb el 30,24% dels vots, gairebé el doble dels que va obtenir l'actual cap d'Estat, 15,95%.

 

 

La popularitat de Poroixenko ha caigut en picat en el transcurs d'una presidència en què ha acostat Ucraïna a Europa, però no ha aconseguit eradicar la xacra de la corrupció ni millorar substancialment la malmesa economia del país. Poroshenko ha estat culpat de promeses incomplertes, en particular, la de no acabar amb la guerra al Donbass, que ja dura cinc anys.

Poroixenko ha intentat defensar-se i ha acusat d'incompetent i feble Zelenski per la seva inexperiència política. De totes maneres Poroisenko no ha trigat a admetre la seva derrota, tot i que ha advert que la victòria del seu rival serà celebrada al Kremlin.

En aquesta segona volta en tot just tres setmanes, gairebé 31 milions d'ucraïnesos han estat cridats a votar en prop de 30.000 meses electorals.

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir Zelenski
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut