El papa accepta beneir parelles homosexuals sempre que no s'equiparin al matrimoni

La notícia es considera "un avenç important" en cercles catòlics, ja que fins ara havia trobat resistència entre els sectors més conservadors del Vaticà

RedaccióActualitzat

El Vaticà accepta "la possibilitat de beneir parelles del mateix sexe o en situació irregular", sempre que sigui "sense convalidar oficialment el seu estatus ni alterar l'ensenyança perenne de l'Església sobre el matrimoni".

Així ho assegura el nou document doctrinal titulat "Fiducia suplicans", aprovat pel papa Francesc, que ha presentat aquest dilluns la Congregació per la Doctrina de la Fe, 23 anys després de l'última "Declaració".

En el document es reitera que només són lícites les relacions sexuals dintre del matrimoni entre un home i una dona, però també s'apunta que, per atorgar una benedicció, sigui a "parelles homosexuals o a les que estiguin en condició irregular", no cal exigir "una perfecció moral prèvia".

Per tant, ningú no pot ser exclòs, incloent-hi també les parelles de divorciats o les que no han passat per l'altar. Això sí, "la benedicció a aquestes parelles ha de consistir en una oració breu i espontània", explica.

"No s'ha de promoure ni preveure un ritual per a les benediccions de parelles en situació irregular, però no s'ha d'impedir o prohibir tampoc la proximitat de l'Església a cada situació en la que es demani ajuda a Déu a través d'una simple benedicció."


"Mai es vincularà la benedicció a un ritu d'unió"

El Vaticà, tanmateix, ha volgut deixar meridianament clar que aquesta acció no es pot confondre de cap manera amb la institució del matrimoni, definida com "la unió exclusiva, estable i indissoluble entre un home i una dona, naturalment oberta a engendrar fills".

En el document es recalca que, per evitar qualsevol confusió o escàndol, mai es vincularà la benedicció d'aquestes parelles a un ritu d'unió, ni es faran servir "vestimentes, gestos o paraules pròpies d'un casament".

Tot i això, aquesta posició suposa un canvi respecte al document de la Congregació publicat el març del 2021, on s'al·legava que l'Església catòlica no podia impartir la seva benedicció a les unions de persones del mateix sexe.

Per tant, la notícia es considera "un avenç important" en cercles catòlics, ja que fins ara havia trobat resistència entre els sectors més conservadors del Vaticà.

ARXIVAT A:
EsglésiaPapa FrancescVaticà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut