Rètol del moviment Black Lives Matter davant de la Casa Blanca (Reuters/Joshua Roberts)

El moviment Black Lives Matter guanya el premi Olof Palme en defensa dels drets humans

Actualitzat

El moviment Black Lives Matter ha guanyat el premi suec Olof Palme. El guardó, que distingeix la defensa dels drets humans, ha elogiat el seu esforç per promoure la desobediència civil pacífica contra la brutalitat policial i la violència racial a tot el món.

L'eslògan Black Lives Matter es va popularitzar el 2012 durant les protestes als Estats Units contra l'assassinat de Trayvon Martin, un adolescent negre mort a trets per un vigilant d'una urbanització.

D'allà, en van néixer un moviment i una fundació que van ressorgir amb força al mes de juny passat després de l'assassinat d'un altre ciutadà negre, George Floyd, a mans d'un policia blanc.

Les protestes de solidaritat es van estendre per tot el món i es calcula que 20 milions de persones van participar en manifestacions contra l'assassinat de Floyd i contra el racisme.

En llibertat l'expolicia acusat de l'assassinat de George Floyd
Manifestants demanant justícia per a Floyd davant dels jutjats de Minneapolis (Reuters/Nicholas Pfosi)

 

"La nostra feina ha ressonat arreu"

Patrisse Cullors, fundadora de la fundació Black Lives Matter Global Network s'ha mostrat emocionada, durant la ceremònia online que ha tingut lloc des d'Estocolm, per l'impacte del moviment: "Em commou que el moviment Black Lives Matter, que va començar amb tres dones a les xarxes socials i la resposta a l'assassinat de Trayvon Martin tingui ara un impacte global", "que la nostra feina hagi ressonat a tot arreu".

Va ser juntament amb Alicia Garza i Opal Tometi que van popularitzar l'eslògan durant les protestes del 2012 per l'assassinat de Trayvon Martin. Posteriorment va néixer la fundació, l'any 2013. La seva missió, als Estats Units, el Canadà i el Regne Unit, és "acabar amb el supremacisme blanc i la violència infringida cap a les comunitats negres per part de les policies i els estats".

El moviment també ha estat nominat al Premi Nobel de la Pau 2021.

Protesta 'Black lives matter' a Nova York (REUTERS/Jeenah Moon)

 

Cullors s'ha felicitat perquè Donald Trump està fora de la Casa Blanca, però assegura que "encara tenim un llarg camí per recórrer".

L'any passat la policia nord-americana va matar més de mil persones i els afroamericans tenen tres vegades més probabilitats que els blancs de ser una d'aquestes víctimes. A més, en un 99% dels casos, els agents que maten algú no són jutjats.

El premi, dotat amb 100.000 dòlars, es fa en honor al primer ministre suec assassinat el 1986.

ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut