El menjador escolar de Rocafort de Queralt, un exemple de sostenibilitat i cuina de km 0

El servei implantat a l'escola Sant Roc agrada als petits, convenç els grans i aconsegueix posar un petit granet de sorra a l'economia circular i evitar el malbaratament alimentari

El menjador escolar de la petita escola rural de Sant Roc de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà, ha començat el curs encetant un projecte del tot sostenible, amb productes de proximitat, sense petjada ecològica ni malbaratament alimentari i implicant el tercer sector de la zona.

Una bona proposta que ha guanyat el Premi de la Diputació de Tarragona a la millor iniciativa mediambiental del 2022, tot i que per a ells, el millor premi és un menjar saludable produït, preparat i transportat de manera sostenible i respectuosa.

L'escola del petit nucli només té 15 alumnes, però la meitat es queden sovint a dinar. Quan els preguntem pel plat d'arròs amb verdures, la resposta és espontània:

"Aquest menjar que fan ara m'agrada bastant més que abans."

El canvi és evident i l'alumnat ha "notat que era diferent" perquè "ja ve calent. Abans s'havia d'escalfar al microones". I "és tot ecològic". Pel que fa al sabor, la conclusió és ben clara: "El menjar és més bo!"

Que a l'alumnat li agradi allò que menja implica que els plats s'escurin i, per tant, que s'eviti part del malbaratament alimentari que va esgarrifar a l'ajuntament de la població quan va visitar el menjador ara fa un any.

Més de la meitat dels alumnes de la petita escola de Rocafort de Queralt mengen al centre
Més de la meitat dels alumnes de la petita escola de Rocafort de Queralt mengen al centre (CCMA)

Iniciativa municipal

Per l'alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca:

"Que el menjar agradi hi fa molt, però també és important la forma de treballar de les empreses que ens el subministren. L'any passat, els menús es preassignaven setmanalment, de manera que ens podíem trobar amb vuit menús i només dues nenes al menjador."

I afegeix que, a més, "el menjar venia refrigerat i, en conseqüència, no es podia fer res més que llençar-lo". Per aquesta raó, l'Ajuntament va agafar les regnes d'aquest servei escolar, decidit a convertir-lo en un projecte integral:

"És un projecte d'economia circular en petit format, en petit format rural, però on guanyem tots. El vehicle amb què es traslladen els aliments és elèctric, del mateix ajuntament, i el carreguem amb les plaques solars del dipòsit municipal. Tant el menjar com el productor són de proximitat."

A més, des del consistori també han aconseguit contractar un jove del poble per traslladar els àpats entre Rocafort de Queralt i Montblanc, on hi ha Aprodisca, l'empresa del tercer sector que es fa càrrec de l'elaboració, que no havia fet mai menús escolars.

Aprodisca, l'empresa que elabora els àpats per a l'escola Sant Roc, actualitza el nombre de comensals del dia a l'últim moment
L'empresa que elabora els àpats per a l'escola Sant Roc actualitza el nombre de comensals del dia a l'últim moment (CCMA)

Objectiu complert

Des d'Aprodisca, expliquen que els ha estat "relativament fàcil tirar endavant el projecte, perquè els objectius pràcticament ens han quadrat des del primer dia: cuidar les persones, ho tenim a l'ADN de l'empresa, ja que és el nostre objectiu social. 

El vessant ecològic i el fet que treballin per un ajuntament de la Conca de Barberà "també encaixava en la nostra filosofia, en el sentit de la proximitat," explica Eduard Llavallol, responsable de la indústria alimentària Aprodisca.

L'empresa actualitza a última hora el nombre de comensals del dia i el menjar arriba calent i puntual a l'escola pocs minuts abans de l'hora de dinar. L'AFA de l'Escola Sant Roc també està satisfeta amb el canvi de dinàmica al menjador. Ho reconeix la presidenta, Mireia Bonet:

"Les famílies estem molt contentes pel canvi que ha suposat tant en la quantitat com en la qualitat del servei. No ha estat fàcil i agraïm moltíssim a l'Ajuntament l'aposta que s'ha fet des del principi."

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut