Mapa d'alcaldies dels principals partits en la constitució dels ajuntaments
Mapa d'alcaldies dels principals partits en la constitució dels ajuntaments

El mapa del poder municipal: JxCat, partit amb més alcaldes, i ERC, el que més creix

Els tres partits independentistes sumen 748 alcaldies, mentre el PSC i els comuns perden representació però continuen governant en les ciutats més poblades

RedaccióActualitzat

La constitució dels ajuntaments ha permès veure pactes i canvis històrics en molts governs municipals del país. En nombrosos casos, qui ha acabat sent alcalde no és la força més votada. I això també ha fet variar el nombre d'alcaldies d'un partit o un altre. 

Junts per Catalunya, tot i la forta davallada del 26M, continua sent la força amb més alcaldies. En té unes 370, i en perd una seixantena respecte al 2015. 

Molt a prop queda Esquerra Republicana, la formació que més creix, ja que guanya 100 alcaldies i n'aconsegueix un total de 359.

En tercer lloc se situa el PSC, amb 89 alcaldes i una baixada de trenta. Els socialistes concentren part dels seus alcaldes a l'àrea metropolitana, governant a les ciutats més poblades com l'Hospitalet de Llobregat -segona ciutat més poblada- , Badalona -quarta-, Sabadell -cinquena-, Mataró -vuitena- i Santa Coloma de Gramenet -novena-.

La CUP obté 19 alcaldies, i en suma tres respecte al 2015. 

Els comuns aconsegueixen una quinzena d'alcaldies, una xifra similar a la de 2015 i continuaran governant a la capital, Barcelona.

El PP només té una alcaldia, la de Pontons, igual que el 2015, tot i haver guanyat a tres municipis més. 

I per últim, Ciutadans, igual que el 2015, no n'aconsegueix cap. 

 

 

Els alcaldes més representatius

Un dels municipis que han experimentat un tomb històric és Lleida. Després de 40 anys de victòries del PSC, Fèlix Larrosa ha passat la vara a Miquel Pueyo, d'Esquerra Republicana.

Manresa tindrà per primera vegada una alcaldia compartida. Valentí Junyent, de Junts per Catalunya, ha estat reelegit alcalde, però només per un any. Després el substituirà Marc Aloy, d'Esquerra Republicana.

Terrassa, Jordi Ballart recupera el govern amb una candidatura independent, Tot per Terrassa. Va renunciar al càrrec el 2017 i va abandonar el PSC en protesta pel 155. Ballart ha acabat amb 40 anys de socialisme a Terrassa. 

Junts per Catalunya manté l'alcaldia de Girona, amb Marta Madrenas, que governarà en minoria

El PSC perd Tarragona, després de 12 anys de govern de Josep Fèlix Ballesteros. Els comuns han donat l'alcaldia a Pau Ricomà, d'Esquerra Republicana.

A Sant Cugat del Vallès, després de 32 anys de governs convergents, ha assumit l'alcaldia Esquerra Republicana. Carmela Fortuny ha passat la vara a Mireia Ingla.

La sorpresa la donava Badalona. El socialista Álex Pastor, que va governar després d'una moció de censura contra Dolors Sabater, de Guanyem Badalona, es manté a l'alcaldia gràcies al suport de Dolors Sabater. Un suport per evitar l'entrada de García Albiol.

Finalment, Barcelona continua en mans d'Ada Colau, gràcies als vots del PSC i el partit de Manuel Valls.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut