Barcelona

El llibre "El complot" dissecciona el litigi entre Catalunya i l'Aragó per les obres de la Franja

El litigi entre Catalunya i Aragó per les obres d'art sacre de la Franja de Ponent ja té un llibre de referència. "El complot", del periodista lleidatà Eugeni Casanova, dissecciona el cas, que ha aixecat molta polèmica. Mentre s'espera que surti una sentència que indiqui el destí de les obres, la investigació de Casanova conclou que hi ha hagut una trama d'irregularitats. L'escriptor també lamenta la falta d'un front comú català per protegir un conjunt d'obres la unitat de les quals defensa la llei de patrimoni de la Generalitat.

Actualitzat
El setembre del 1995, la diòcesi de Barbastre-Montsó feia realitat un somni que s'havia plantejat més de 40 anys enrere: segregar-se del bisbat de Lleida. D'aquesta manera posava fi a una relació de més de vuit segles i amb l'escissió també començava un conflicte fins ara no resolt: la propietat d'un centenar de peces d'art sacre, un patrimoni que la diòcesi aragonesa reclama des de fa tretze anys.

La història d'aquest litigi es plasma ara en l'obra "El complot", del periodista i escriptor lleidatà Eugeni Casanova, un treball de tres anys d'investigació on l'autor posa noms i cognoms als actors del que ell anomena trama d'irregularitats.

Mentrestant, el cas segueix el seu curs. Un dels últims passos que ha fet l'Aragó, un pacte amb el bisbe de Lleida pel retorn de les peces, va quedar en paper mullat, després que un jutge va acceptar la demanda per via civil que havia presentat l'associació Amics del Museu de Lleida. Ara s'està a l'espera que el tribunal civil dicti sentència sobre el destí de les obres. De moment, es conserven al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal.
Anar al contingut