El president del PP, Mariano Rajoy, i la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, el 5 de juny del 2018
Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal, el 5 de juny del 2018 (ACN)

El jutge rebutja tornar a investigar Cospedal pel cas Kitchen, com volia Anticorrupció

El jutge, però, acorda investigar els nous àudios abans de decidir sobre la seva possible rellevància

El jutge no reobrirà la investigació a María Dolores de Cospedal per la seva implicació en el cas Kitchen, tot i que la Fiscalia Anticorrupció hi veia indicis arran d'unes gravacions d'unes converses mantingudes amb l'excomissari Villarejo.

Unes gravacions que es van fer públiques al maig i en les quals es reforçava la idea que coneixia el presumpte espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, el conegut com a cas Kitchen, que l'Audiència Nacional va arxivar el juliol de l'any passat. Les gravacions també demostrarien que Mariano Rajoy estava al cas de l'espionatge, tot i que per Rajoy la Fiscalia no n'ha demanat la imputació.

El jutge García Castellón diu que la petició de la Fiscalia és legítima, però que ja va ser arxivada en el seu dia perquè no hi havia indicis que sostinguessin els delictes que es pretenia investigar. El magistrat assegura que hi ha una "insuficiència indiciària" i que el procediment penal no "es pot sustentar en gravacions trossejades, descontextualitzades i de procedència desconeguda". 

En les converses que es van fer públiques al maig, enregistrades el 2013, s'hi sentia que "això de la 'llibreteta' (de Bárcenas) millor seria poder-ho aturar", una frase que per la Fiscalia constituïa indicis suficients per tornar a atorgar la condició d'imputada a Cospedal.

L'excomissari Villarejo
El fiscal va aportar nous àudios de l'excomissari Villarejo perquè es tornés a investigar Cospedal (EFE/Fernando Villar)

El magistrat tampoc ha optat per la via suggerida per la Fiscalia, que demanava investigar l'exnúmero dos del PP en una peça separada, ja que aquesta causa neix del cas Villarejo, que ja està en fase de processament.

Amb tot el jutge ha decidit obrir una peça en aquesta altra causa per incorporar les gravacions abans de decidir sobre la seva rellevància en la causa.

El jutge recorda a la Fiscalia que si entén que existeixen indicis contra Cospedal pot interposar una denúncia o querella que fonamenti la seva imputació, sempre que siguin fets diferents dels investigats.

En la seva petició el fiscal també incloïa converses entre l'excomissari Villarejo i Francisco Martínez, l'exnúmero dos d'Interior en època de Fernández Díaz.

En aquestes converses, tots dos deien que Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal estaven al cas de la trama Kitchen, en la qual, amb diners públics i amb l'anomenada policia patriòtica, es va intentar robar a Luis Bárcenas documentació que comprometia la cúpula del partit. 

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoPPLuis Bárcenas
Anar al contingut