Anticorrupció vol que es torni a investigar Cospedal pel cas Kitchen arran de nous àudios

L'aparició de nous àudios reforcen la idea que l'exsecretària general del PP coneixia el presumpte espionatge a l'extresorer del partit, Luis Bárcenas, el que es coneix com a cas Kitchen

Redacció/AgènciesActualitzat

L'aparició de nous àudios reforcen la idea que María Dolores de Cospedal coneixia el presumpte espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, el conegut com a cas Kitchen, que l'Audiència Nacional va arxivar el juliol de l'any passat.

Per això, la Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge d'Instrucció que reobri la investigació a l'exnúmero 2 del PP, en una peça separada.

El fiscal aporta noves gravacions que demostrarien que tant l'exsecretària general del PP com Mariano Rajoy estaven al cas de l'espionatge. En tot cas, de l'expresident espanyol i expresident popular no en demana la imputació.

Es tracta, d'una banda, de converses que es van fer públiques al maig entre l'excomissari i Cospedal, enregistrades el 2013. L'aparició d'aquests nous àudios que no constaven en el procediment --un d'ells parlant d'"això de la 'llibreteta' (de Bárcenas) millor seria poder-ho aturar"-- constitueixen per a la Fiscalia indicis suficients per tornar a atorgar la condició d'imputada a Cospedal.

L'excomissari Villarejo
El fiscal aporta nous àudios de l'excomissari Villarejo (EFE/Fernando Villar)

El fiscal també inclou converses entre l'excomissari Villarejo i Francisco Martínez, l'exnúmero dos d'Interior en època de Fernández Díaz.

En aquestes converses, tots dos diuen que Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal estan al cas de la trama Kitchen, en la qual, amb diners públics i amb l'anomenada policia patriòtica, es va intentar robar a Luis Bárcenas documentació que comprometia la cúpula del partit. Entre aquesta documentació, per exemple, les anotacions dels sobresous que cobraven alguns dirigents.

En aquestes gravacions, Martínez i Villarejo diuen que Cospedal i "el Barbas" o "el Asturiano", sobrenoms amb els quals anomenaven Mariano Rajoy, coneixien totes les accions que es feien a la Kitchen, inclosos els costos econòmics que suposava.

"Queda molt lleig que arribi al 'Barbas' la informació a través del partit", va dir Francisco Martínez a Villarejo en una de les converses, segons recull la Fiscalia en una de les transcripcions. 

En el seu dia, Villarejo ja assenyalava l'expresident. Va ser en la seva compareixença a la comissió del Congrés que investigava el cas Kitchen. Allà va explicar que tenia contacte telefònic directe amb Rajoy per informar-lo sense intermediaris: "No hi ha dubte que n'estava informat", va declarar. 

En la mateixa comissió, Rajoy va negar-ho, acusant Villarejo i Bárcenas de mentir.

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoPPLuis Bárcenas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut