Barcelona

El jutge degà de Barcelona acusa els Mossos de filtrar notícies com a cortina de fum

El jutge degà de Barcelona, José Manuel Regadera, ha enviat una carta als Mossos d'Esquadra en la qual els acusa de filtrar notícies a la premsa que desprestigien els jutges. La finalitat, segons ell, seria '"ocultar o minimitzar l'impacte d'altres informacions que sí que afecten directament la seguretat dels ciutadans". Regadera ha enviat aquesta carta pocs dies després que es publiqués a la premsa que una jutge de Barcelona es va voler saltar un control d'alcoholèmia dels Mossos i de la sentència que condemna tres policies catalans per tortures. El jutge degà demana al director general de la policia, Rafael Olmos, que identifiqui els autors de les filtracions i adopti les mesures pertinents per evitar que se'n repeteixin més casos.

Actualitzat
A Regadera se li ha acabat la paciència i s'ha queixat de les "reiterades" filtracions a la premsa d'actuacions policials que encara estan en via judicial. La gota que ha fet vessar el vas ha estat la publicació aquesta setmana del cas d'una jutge de Barcelona que es va encarar als Mossos que li volien fer una prova d'alcoholèmia.

El jutge degà ha explicat que aquest fet va passar el mes d'octubre i creu que els Mossos han tardat un mes a fer-ho públic perquè coincidís amb la sentència contra tres companys seus acusats de tortures a un detingut.

En la carta que ha enviat a Olmos, el jutge degà lamenta les "reiterades filtracions" d'actuacions policials a la premsa per part dels Mossos, que segons la seva opinió, obeeixen a "interessos espuris" i intenten "sembrar el dubte i el desprestigi personal sobre els qui tenim encomanada la funció jurisdiccional".

Pel jutge degà, "és incomprensible la raó per la qual s'utilitzen d'aquesta manera dades privades, llevat que el propòsit sigui ocultar o minimitzar l'impacte d'altres informacions que sí que afecten directament la seguretat dels ciutadans".

La carta recorda que les filtracions a la premsa vulneren els "elementals principis" que han de presidir les diligències policials, atempten contra el dret a la intimitat i, fins i tot, poder ser constitutives de delicte.

Els Mossos ho neguen

A través d'un comunicat, la Direcció General de la Policia ha negat rotundament haver filtrat informació als mitjans de comunicació i menys, assegura, per desprestigiar la judicatura o desviar l'atenció d'altres temes relacionats amb la seguretat. Per intentar reconduir la situació, el director, Rafael Olmos, s'ha posat en contacte amb el jutge degà per expressar-li la seva confiança i lleialtat.
Anar al contingut