El judici pels atemptats del 17A visiona imatges inèdites de l'atropellament i la fugida
Imatges de Younes Abouyaaqoub fugint de la Rambla per la Boqueria

El judici pels atemptats del 17A visiona imatges inèdites de l'atropellament i la fugida

Un mosso afirma que el conductor va fer el recorregut "buscant les zones on hi havia més persones per aixafar amb canvis de direcció bruscos"

RedaccióActualitzat

Els vídeos dels fets han estat els protagonistes de la sessió d'aquest dimecres del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils. La sala ha vist imatges inèdites de l'atropellament a la Rambla, que el tribunal havia mantingut secretes des del 2017 i que, per la seva cruesa i també perquè poden utilitzar-se per a propaganda jihadista, hem decidit no reproduir.

Només en tenien còpia el jutge, els Mossos d'Esquadra i el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Consultat per la periodista Anna Teixidor, el jutge Guevara ha argumentat que les imatges s'han fet públiques perquè són un element de prova.

Durant la sessió han declarat diversos mossos que van fer el visionat de les gravacions de les càmeres de seguretat per reconstruir els moviments del conductor de la furgoneta.

Un d'ells ha comentat que el vehicle va entrar a la rambla des del carrer Pelai i va fer "el recorregut en forma d'esses buscant les zones on hi havia més persones per aixafar amb canvis de direcció bruscos".

 

La fugida del conductor

A més, s'han visionat imatges inèdites de la fugida del conductor de la furgoneta, Younes Abouyaaqoub. Un recorregut que va començar al Mercat de la Boqueria, d'on va sortir a peu per no aixecar sospites.

El judici pels atemptats del 17A visiona imatges inèdites de l'atropellament i la fugida
El judici ha visionat la fugida d'Abouyaaqoub a través de les càmeres de videovigilància

 

Un mosso, de la vintena que han testificat aquest dimecres, ha explicat com va tenir contacte visual amb Younes Abouyaaqoub durant uns segons abans que fugís de la Rambla:

"La gent ens comença a fer senyals en direcció a la Rambla i al mercat de la Boqueria quan, de sobte, vaig veure un home d'origen àrab amb un polo de ratlles, ulleres de sol.

Es para i mira l'escena amb cara de satisfacció o de sobreexcitació. Ens vam mirar, vam creuar mirades. Em guanya la posició. Es para. Em paro. Ens quedem tots dos mirant-nos 5 o 10 segons i decideixo anar amb els meus companys, que els deixo de veure."


Aquest mosso, que anava de paisà, i Abouyaaqoub van coincidir a la plaça de la Gardunya.

D'allà, el jove de Ripoll, que va alternar trams a peu i altres corrent, va avançar fins a la Facultat Blanquerna i el CCCB, va passar pel carrer Casanova, Gran Via, Provença, Entença, Numància, Travessera de les Corts, Mejía Lequerica i la Facultat de Farmàcia de la UB, prop del Camp Nou, cap a les 18.15.

La fugida de l'autor material de l'atemptat a la Rambla, davant de la Model

 

Allà va assaltar Pau Pérez al seu Ford Focus. El va apunyalar mortalment, el va deixar al seient del darrere i li va agafar el cotxe.

Va fugir per la Diagonal, on es va saltar un control dels Mossos d'Esquadra, atropellant alguns agents, i va abandonar el turisme i el seu conductor a Sant Just Desvern, just on va desconnectar un telèfon mòbil robat que duia, cap a les 7 de la tarda.

Aquella tarda se'l va veure en un polígon industrial de Sant Just, però ja no se'l va tornar a localitzar fins al dia 20 a les 22.30, més de dos dies després, en una gasolinera de la N-340 a Cervelló, a uns 12 quilòmetres de distància, on va arribar caminant.

L'endemà, poc després de les 10 del matí, se'l va gravar en una altra gasolinera de la mateixa N-340, a Sant Cugat Sesgarrigues, prop de Vilafranca del Penedès, a uns 12 quilòmetres de la gasolinera anterior.

Mitja hora més tard va ser gravat en un polígon industrial de Sant Pere Molanta, a un quilòmetre i mig. Entre les 11 i la 1 del migdia va estar una estona a la masia Ca l'Escudé, de Subirats, a uns deu quilòmetres, i va deixar-hi empremtes dactilars ja que hi hauria buscat menjar.

 

Finalment, el jove fugitiu va ser localitzat per una patrulla de Mossos en un camí de Subirats, a uns tres quilòmetres de la masia, i allà mateix va ser abatut a trets després de mostrar un artefacte explosiu simulat, al voltant de les 3 de la tarda.

Segons la Fiscalia, els Mossos li van disparar quan avançava cap a ells de forma amenaçadora.

Els agents que van inspeccionar el lloc dels fets han explicat que al costat del noi van trobar un artefacte explosiu simulat amb quatre tubs de plàstic i cables elèctrics i tres ganivets. També van comptar una trentena de trets.

Les càmeres de vigilància permeten resseguir el camí d'Abouyaaqoub des de la rambla fins a Subirats, però cap enregistra en quin moment porta el cinturó d'explosius fals.

Documentació de Mohamed Houli a la furgoneta

També han declarat tres mossos que van inspeccionar la furgoneta de l'atemptat la nit dels fets. Al seient del copilot hi van trobar el passaport de Mohamed Houli, que juntament amb Driss Oukabir és jutjat com a presumpte integrant de la cèl·lula jihadista. El tercer encausat és Said Ben Iazza, suposat col·laborador del grup.

A la furgoneta també hi havia els permisos de residència i de conduir de Younes Abouyaaqoub.

Els atemptats a Barcelona i Cambrils van causar 16 morts i 140 ferits.

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsJihadisme JudicialAudiència NacionalTerrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut