Tòquio

El Japó entronitza l'emperador Naruhito i entra en l'era Reiwa, de la bella harmonia

El 126 emperador es compromet a mantenir-se "proper" al poble i seguir el "curs" marcat pel seu pare, Akihito, que va abdicar dimarts

RedaccióActualitzat

El Japó ha entrat definitivament, aquest dimecres, en l'era Reiwa -de la bella harmonia- i ha deixat enrere l'era Heisei -de la pau- amb l'entronament del nou emperador, Naruhito.

Als 59 anys, Naruhito s'ha convertit, mitjançant una breu cerimònia, en l'emperador 126 del Japó. També en el primer que protagonitza una successió en vida -la del seu pare, Akihito- en més de 200 anys: l'últim emperador que va renunciar al Tron de Crisantem va ser Kokaku, el 1817.

Akihito, que aquest dimarts va renunciar al càrrec en una cerimònia celebrada al Saló de Pi del Palau Imperial, a Tòquio, és ja l'emperador emèrit.

 

El nou emperador del Japó, Naruhito, saluda en arribar al Palau Imperial (Reuters)

 

El seu fill Naruhito s'ha compromès, precisament, en el primer discurs que ha pronunciat després de ser entronitzat, seguir el "curs" marcat per ell.

"En accedir al tron, juro que tindré en profunda consideració el curs seguit per sa majestat l'emperador emèrit. Em comprometo a pensar sempre en el poble i a, mantenint-m'hi proper, complir el meu deure com a símbol de l'estat japonès i la unitat del poble japonès d'acord amb la Constitució."


Naruhito ha dedicat bona part del breu discurs a homenatjar el llegat del seu pare, que ha ocupat el tron durant tres dècades, marcat pel pacifisme.

Amb 59 anys, Naruhito és el segon emperador d'edat més avançada en accedir al tron.

És, a més, el primer emperador nascut després de la Segona Guerra Mundial, el primer que ha estat educat només pels seus pares -i no per servidors de la cort- i el primer que ha estudiat a l'estranger -a Oxford-.

 

Naruhito rep els segells imperials i els Tresors Reials que simbolitzen el seu poder (Reuters)

 

La cerimònia d'entronització, preparada durant gairebé tres anys, des que Akihito va anunciar la seva intenció d'abdicar, té dues parts de menys de deu minuts de durada, que tenen lloc al Saló de Pi del Palau Imperial.

En la primera, el nou emperador rep els segells imperials i els Tresors Sagrats que -juntament amb un mirall- simbolitzen el seu poder: una rèplica de la llegendària espasa Kusanagi, una altra d'una joia de jade. Naruhito els ha rebut acompanyat del seu germà i nou hereu al tron, el príncep Akishino.

 

Com marca la tradició, les dones de la família imperial, excloses de la línia successòria, no han assistit a aquest ritual. Per primera vegada a la història, però, una dona hi ha estat present: Satsuki Katayama, ministra d'Igualtat del govern de Shinzo Abe.

 

Ciutadans japonesos, a l'exterior del Palau Imperial, saluden el pas de la comitiva amb el nou emperador (Reuters)

 

Les dones de la família imperial, encapçalades per la nova emperadriu, Masako, sí que han estat presents en l'audiència posterior, en què Naruhito ha pronunciat el seu primer discurs.

 

La nova emperadriu, Masako, saluda des del cotxe a l'arribada al Palau Imperial (Reuters)

 

Masako, de 55 anys, una exdiplomàtica que ha estudiat i viscut a l'estranger, duia un vestit llarg blanc i una tiara. Naruhito vestia jaqué i lluïa diverses condecoracions.

 

En el seu primer discurs, Naruhito, el 126 emperador del Japó, ha homenatjat el llegat del seu pare, Akihito (Reuters)

 

A la recepció també hi han assistit dos centenars llargs de representants institucionals i polítics, entre els quals el primer ministre Abe i els seus ministres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut