Hussein va ordenar moure de lloc la nau per intentar protegir-la (Reuters / Mohammed Aty)

El iot de luxe de Saddam Hussein: de l'opulència a símbol d'un país congelat per la guerra

L'esquelet continua al mig d'un riu després de l'atac nord-americà d'ara fa vint anys, en una guerra que també ha congelat la vida dels iraquians

Redacció / ReutersActualitzat

Embarrancat en un riu al sud de l'Iraq, l'esquelet rovellat del iot de luxe "Al-Mansur" serveix com un cru recordatori del govern amb mà de ferro de qui va ser-ne el propietari: el dictador Saddam Hussein.

Amb 121 metres d'eslora, va convertir-se en símbol de la riquesa i el poder de Saddam quan es va construir a la dècada dels 80: podia allotjar fins a 200 convidats i estava equipat amb un heliport.

"Quan era propietat de l'antic president, no s'hi podia acostar ningú", explica el pescador Hussein Sabahi, que s'hi enfila sovint per prendre-hi el te quan acaba la jornada. "No em puc creure que això pertanyés a Saddam i ara m'hi passegi jo", s'exclama.

Un pescador feineja a la zona on va quedar encallat el vaixell (Reuters / Mohammed Aty)

Fa 20 anys, coincidint amb la invasió liderada pels Estats Units, el dictador va donar ordres perquè el iot (al qual mai no va arribar a pujar) deixés el seu amarratge a Umm Qasr i anés cap a Bàssora.

Però va ser l'objectiu de les forces dirigides pels Estats Units: britànics i nord-americans el van bombardejar des de l'aire i des de terra tot just esclatar el conflicte.

El vaixell va resistir els bombardejos durant els primers dies de la guerra (Reuters)

No es va enfonsar, però temps més tard va acabar bolcat a la via fluvial de Shatt al-Arab, on encara espera que algun govern decideixi què fer-ne.

En l'agitació que va seguir a la caiguda de Saddam, el iot va ser saquejat des dels canelobres i mobles fins a parts de l'estructura metàl·lica.

Hussein tenia dos iots més, i n'hi ha un, el Qadissiyat Saddam, que s'ha reconvertit en hotel i es manté --encara que masegat-- com a símbol de les excentricitats, excessos i falsa glòria del dictador.

El iot va ser cedit a l'Aràbia Saudita --aleshores un aliat de Saddam-- per protegir-lo dels atacs aeris a Bàssora, on ara resta immòbil.

El Qadissiyat Saddam, un altre dels iots del dictador, s'ha convertit en un hotel flotant (Reuters)
Els interiors del iot mostren l'opulència que volia transmetre el dictador (Reuters)

Els EUA van estimar el 2003 que Saddam i la seva família podrien haver acumulat fins a 40.000 milions de dòlars en fons il·legals.

Sigui com sigui, l'esquelet d'aquell opulent iot continua encallat després de l'atac nord-americà d'ara fa vint anys en una guerra que també ha congelat la vida dels iraquians, com recull aquest vídeo del Telenotícies:

 

ARXIVAT A:
IraqEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut